In ce mod incadram personalul pentru proiectele cu finantare europeana?

24 Aprilie 2013
24 Aprilie 2013
Resurse Umanecontract de muncaangajatoriproiecte europeneocupare post vacant
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili mai jos cum se efectueaza angajarea persoanelor (cu contract individual de munca) care activeaza in cadrul unui proiect finantat cu fonduri europene locale.

Potrivit prevederilor Legii 53/2003 - Codul muncii, republicata munca poate fi prestata numai in temeiul unui contract individual de munca, incheiat pe durata nedeterminata sau determinata, cu norma intrega sau cu fractiune de norma, in functie de natura activitatii si a postului respectiv.

Totodata, Codul muncii prevede in cadrul art. 29 faptul ca, un contract individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea, modalitatile concrete in care urmeaza sa se realizeze aceasta verificare fiind stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil, in statutul de personal - profesional sau disciplinar - si in regulamentul intern, in masura in care legea nu dispune altfel.

Informatiile cerute, sub orice forma, de catre angajator persoanei care solicita angajarea cu ocazia verificarii prealabile a aptitudinilor trebuie sa aiba ca scop aprecierea capacitatii de a ocupa postul respectiv, precum si aptitudinile profesionale.

In ceea ce priveste, incadrarea salariatilor la institutiile si autoritatile publice si la alte unitati bugetare, Codul muncii precizeaza in cadrul art. 30 ca aceasta se poate realiza numai prin concurs sau examen, dupa caz, posturile vacante existente in statul de functii putand fi scoase la concurs, in raport cu necesitatile fiecarei unitati bugetare, in conditiile legii. In cazul in care la concursul organizat in vederea ocuparii unui post vacant nu s-au prezentat mai multi candidati, incadrarea in munca se face prin examen.

Conditiile de organizare si modul de desfasurare a concursului/examenului in vederea incadrarii personalului contractual in cardrul institutiilor sau autoritatilor publice sunt stabilite prin HG 286/2011 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale si a criteriilor de promovare in grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar platit din fonduri publice.

Fata de prevederile legale mentionate, apreciem ca in situatia in care sunteti institutie sau autoritate publica aveti obligatia, potrivit legii, de a organiza concurs / examen in toate situatiile in care este necesara incadrarea de personal, indiferent de faptul ca activitatea persoanei in cauza se va desfasura in cadrul unui proiect cu finantare cu fonduri europene.

In situatia in care, unitatea dvs nu reprezinta unitate bugetara, in intelesul prevederilor art. 30 din Codul muncii, atunci stabilirea modalitatii de verificare a aptitudinilor salariatului la incheierea contractului individual de munca este atributul exclusiv al angajatorului, aceasta fiind stabilita in contractul colectiv de munca aplicabil, in statutul de personal - profesional sau disciplinar - si in regulamentul intern, in masura in care legea nu dispune altfel, aceasta putand oricare din modalitatile mentionate de dvs, respectiv concurs, selectie de CV-uri etc.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<

ARTICOLE SIMILARE

In ce mod incadram personalul pentru proiectele cu finantare europeana?

Mai multe articole despre ocupare post vacant

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]