Joi, 18 octombrie 2012, Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, au semnat un acord prin care diplomele din invatamantul superior - licenta, masterat, doctorat - vor fi recunoscute reciproc de catre cele doua tari dupa ce documentul va fi ratificat de Parlament.
"Pana in prezent, erau acorduri la nivel de universitati. Acum, prin acest tratat, recunoasterea devine valabila fara acordul dintre universitati si recunoasterea devine obligatorie pentru fiecare din cele doua tari pentru orice universitate cu conditia ca programul sa fie acreditat, sa fie recunoscut la nivel de stat. Franta primeste cei mai multi studenti romani in invatamantul superior in toate cele trei cicluri de studii. Noi avem in Romania cele mai multe teze in co-tutela coordonate de profesori romani si de profesori francezi. Exista, de asemenea, foarte multe lucrari de cercetare pe proiecte europene care se deruleaza cu participarea cercetatorilor din Romania si Franta. Exista si programe de masterat realizate cu universitati franceze, avem multi profesori vizitatori", a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.
Ministrul Educatiei a mai precizat in Romania exista un numar mare de studenti francezi, cei mai multi in universitatile de medicina.
"Dupa stiinta mea, peste 1.500 de studenti francezi care invata in Romania. Diploma de medicina din Romania este recunoscuta in Franta. Exista un deficit mare de doctori in Franta, de aceea si multi doctori romani pleaca si isi gasesc cu usurinta locuri de munca acolo. Eu cred ca si valoarea scolii de medicina este un atu pentru determinarea studentilor francezi de a veni sa invete aici", a explicat ministrul.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari