Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unor salariati detasati in temeiul art. 52 al.(1) lit. d) si care au contractul individual de munca suspendat din initiativa angajatorului pe durata detasarii.
Vom stabili astfel daca acestia sunt obligati sa presteaze munca si sunt platiti de angajatorul la care au fost detasati doar in baza dispozitiei de detasare sau daca exista obligatia angajatorului la care au fost detasati sa elibereze acestor salariati (nu au calitatea de salariati la acest angajator) adeverinte care sa ateste activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in meserie etc.
Solutia consultantului:
Conform art. 59 alin. (2) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin punctul 26 din OUG 30/2011, platitorul de venituri este obligat sa elibereze contribuabilului, la cererea acestuia, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut.
Art. 34 alin. (5) din Codul muncii prevede ca, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul muncii, care prevad ca una dintre obligatiile angajatorului este de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Asadar, platitorul venitului (angajatorul la care este detasat salariatul) este obligat sa elibereze salariatului la cererea acestuia un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale acestuia, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut.
Obligatiile prevazute la art. 34 alin. (5) si art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul muncii apreciem ca sunt in sarcina angajatorului cu care salariatul a incheiat contractul individual de munca.