a) durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic;
b) durata minima a concediilor anuale platite;
c) salariul minim definit potrivit art. 2 alin. (1) lit. f), inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;
d) conditiile de punere la dispozitie a salariatilor de catre agentii de munca temporara;
e) sanatatea si securitatea in munca;
f) masurile de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate sau pentru cele care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri;
g) egalitatea de tratament dintre barbati si femei, precum si alte dispozitii in materie de nediscriminare.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
"Am doua intrebari in legatura cu zilele libere. 1. In data de 01.12.2018 este zi libera si este chiar sambata. Cativa colegi lucreaza sambata si primesc zi libera luni. Noi lucram pentru Germania, si in Germania, firma cum trebuie sa plateasca angajatii: ca sambata sau ca zi de sarbatori si 200% (pentru sambata noi platim 100% + 120 de lei spor de sambata)? 2. Daca in aceeasi luna avem si noi zi de sarbatoare legala si in alte zile dar in aceleasi luna si Germania, cum se procedeaza: avem dreptul sa schimbam zilele? De exemplu, de Pasti, putem sa dam zi libera atunci cand sarbatoreste religia lor si sa nu facem diferenta si sa nu achitam 200% pe nimeni?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:
Din intrebarea dumneavoastra nu rezulta clar, dar plecam de la premisa ca este vorba de lucratori ai societatii dumneavoastra detasati in Germania pe o perioada determinata de timp, in cadrul prestarii de servicii transnationale.
In aceste conditii, in conformitate cu prevederile Legii 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, pe care le-am enumerat mai sus, intelegem ca pe perioada detasarii in Germania, lucratorii romani beneficiaza de conditiile de munca stabilite de legislatia statului in care sunt detasati.
In categoria conditiilor de munca este inclusa atat durata timpului de munca si a repausului cat si salarizarea, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare.
IMPORTANT!
Astfel, apreciem ca, pe perioada detasarii, remunerarea si compensarea orelor de munca prestate in zile de repaus saptamanal sau de sarbatori legale (cele stabilite conform reglementarilor germane) se face conform legii germane. Lucratorii romani nu beneficiaza, in acelasi timp (pe perioada detasarii in Germania) si de zilele de sarbatoare legala din Romania, deoarece ei nu-si desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei.
Este demn de inteles ca acestor salariati, pe perioada detasarii, li se aplica doar regimul stabilit pentru zilele libere/de sarbatoare legala/ de repaus saptamanal de legislatia germana, nu de cea din Romania.
Insa pentru clarificarea situatiei si avand in vedere componenta internationala a celor semnalate apreciem ca trebuie sa luati legatura cu inspectoratul teritorial de munca din judetul in care se afla sediul societatii dumneavoastra avand in vedere si faptul ca, potrivit Legii 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, Inspectia Muncii este autoritate competenta in acest domeniu.
Sursa: PortalCodulMuncii