Care sunt efectele detasarii pentru salariat?

Detasarea salariatuluidurata detasariisuspendare contractdrepturi salariale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Detasarea genereaza un complex de drepturi si obligatii care implica cele trei parti:

-  salariatul;
-  unitatea care dispune detasarea, denumita generic unitate cedenta;
-  unitatea care solicita detasarea si care este in fapt beneficiarul acesteia, denumita generic unitate cesionara.

Drepturile cuvenite salariatului se acorda de catre angajatorul la care s-a dispus detasarea, potrivit art. 47 alin. (1) din Codul muncii.

Pe durata detasarii, salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile:

- fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea,
- fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.

Atunci cand unitatea care a solicitat detasarea acorda salariatilor angajati pe posturi similare drepturi mai favorabile, acestea se vor acorda automat si salariatului detasat.

Exemplu

Se vor acorda:
-  drepturile salariale mai mari, indiferent de forma de acordare: salariu de baza, sporuri, premii;
-  dreptul la un numar de zile de concediul de odihna anual mai mare, concediu de o dihna suplimentar;
-  asigurari de sanatate suplimentare;
-  facilitati de cazare sau transport.

Pentru salariat, efectele detasarii sunt urmatoarele:
a) Intervine o modificare a locului muncii, stabilit anterior prin clauza a contractului individual de munca.

Noul loc al muncii este un spatiu delimitat fizic in care o alta unitate isi organizeaza activitatea. Pentru a fi considerata detasare, trebuie indeplinita conditia ca noul loc de munca sa fie organizat de un alt angajator, in folosul caruia sa presteze activitate salariatul.

b) Detasarea nu duce, in principiu, la modificarea felului muncii.

Aceasta rezulta, de regula, din faptul ca unitatea cesionara solicita detasarea unor persoane care ocupa anumite functii sau au anumite meserii. in masura in care unitatea cedenta, titulara a contractului de munca, desemneaza o persoana care ocupa o alta functie decat cea solicitata, iar salariatul isi exprima acordul in scris, se poate modifica si felul muncii, stabilindu-se pentru acesta noi atributii de serviciu, specifice noii functii ocupate.

Exemplu

Unitatea A solicita detasarea unui contabil de la unitatea B. Unitatea B nu poate renunta la serviciile contabilului propriu, dar are angajat pe functia de operator calculator o persoana care are un certificat de calificare care ii da dreptul sa presteze servicii de contabilitate. Aceasta persoana poate primi la detasare atributii noi, cu acordul sau scris, urmand sa ocupe la unitatea A functia de contabil.

c) Concediul de odihna poate fi solicitat in mod normal de catre salariatul detasat, potrivit programarii anuale efectuate la unitatea cu care a incheiat contractul individual de munca si se acorda proportional cu durata activitatii desfasurate in anul respectiv. Durata concediului de odihna acordat in perioada detasarii se calculeaza in functie de intreaga activitate din an, iar nu in functie de durata detasarii.

Exemplu

B.D. a fost detasat la data de 05.05.2011 de la unitatea A la unitatea B, pe o durata de 8 luni. Potrivit programarii concediilor de odihna efectuate de unitatea A in luna august a anului 2011, B.D. va beneficia de 25 de zile de concediu anual incepand cu data de 01.06.2011, fara a se lua in calcul perioada efectiv lucrata la unitatea B.

In masura in care, la unitatea B, concediul de odihna acordat salariatilor este de 27 de zile, si B.D. va putea beneficia de 27 de zile de concediu de odihna.

d) Dreptul la sanatate si securitate in munca se mentine pe durata detasarii si presupune obligatii corespunzatoare pentru unitatea care beneficiaza de serviciile salaria tului respectiv.

e) Drepturile salariale se platesc de catre unitatea beneficiara a serviciilor salariatului detasat, la nivelul cel mai favorabil. Daca unitatea unde este detasat acorda drepturi salariale mai mari, va beneficia si salariatul detasat de acestea.

In masura in care locul de munca ocupat in unitatea unde s-a dispus detasarea este mai slab remunerat, persoana va beneficia de salariu mai mare, stabilit in baza contractului sau de munca.

Platitorul este insa unitatea cesionara, intrucat ea beneficiaza de serviciile salariatului in cauza. Detasarea poate genera cheltuieli suplimentare de transport si intretinere. Acestea se suporta de catre unitate prin acordarea unei indemnizatii de detasare, in conditiile legii sau ale contractului colectiv de munca aplicabil.

Salariatii unitatilor detasati mai putin de 30 de zile beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport si cazare, precum si de diurna de deplasare. Daca detasarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice, salariatii primesc o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic.

Drepturile banesti de detasare in alta localitate sunt deductibile din impozitul pe profit numai in limita sumelor stabilite pentru salariatii institutiilor publice.

f) Contractul de munca al salariatului se suspenda pe durata detasarii, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii. Suspendarea efectelor contractului de munca, respectiv a platii salariului si a prestarii muncii se produce numai cu privire la unitatea cedenta. in realitate, atributele acesteia sunt preluate de catre unitatea unde s-a dispus detasarea care beneficiaza de majoritatea prerogativelor unui angajator.

g) In toata aceasta perioada, salariatul se supune puterii disciplinare a unitatii cesionare, care poate stabili reguli de disciplina specifice, ce se aplica in egala masura tutu ror salariatilor sai. El trebuie sa fie prezent la programul de lucru stabilit de unitatea in folosul careia presteaza activitate si sa
isi indeplineasca obligatiile de serviciu trasate de aceasta.

g) Salariatul detasat raspunde patrimonial in fata unitatii cesionare atat pentru pagubele produse acesteia prin fapte in legatura cu munca direct in patrimoniul sau sau indirect, prin crearea de prejudicii tertilor care se intorc impotriva unitatii pentru obtinerea de despagubiri.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Detasarea salariatuluidurata detasariisuspendare contractdrepturi salariale

Data aparitiei: 17 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care sunt efectele detasarii pentru salariat? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]