Conform dispozitiilor din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia din urma.
In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar doar cu consimtamantul scris al salariatului.
Delegarea reprezinta, potrivit dispozitiilor din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Asadar, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Deosebirea dintre delegare si detasare consta in faptul ca salariatul delegat presteaza activitate pentru angajator, dar in alt loc de munca decat cel stabilit in contractul individual de munca, in timp ce salariatul detasat presteaza activitate pentru alt angajator.
In cazul delegarii, contractul individual de munca nu se suspenda, iar angajatorul are obligatia de a-i plati salariatului drepturile salariale, spre deosebire de detasare, situatie in care contractul individual de munca se suspenda, iar drepturile salariale sunt platite de catre angajatorul la care salariatul a fost detasat.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Concedierea perfect legala
In speta, intelegem ca este vorba de o detasare intrucat in cazul detasarii exista doi angajatori si tot in cazul detasarii se fac inregistrari in Revisal de catre angajatorul care detaseaza.
Pornind de la prevederile legale care reglementeaza detasarea, apreciem ca trebuie sa existe o intelegere prealabila intre cei doi angajatori prin care angajatorul la care salariatul isi desfasoara activitatea consimte ca salariatul sau sa desfasoare activitate pentru celalalt angajator, la solicitarea acestuia. Asadar, la baza detasarii va sta inscrisul din care rezulta intelegerea dintre cei doi angajatori precum si decizia de detasare intocmita de angajatorul care il detaseaza pe salariat.
Referitor la transmiterea in Revisal mentionam ca art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor stabileste ca, pentru salariatii detasati, angajatorul de baza completeaza perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, anterior inceperii detasarii.
Angajatorul la care salariatul este detasat nu face inscrieri in Revisal cu privire la salariatul detasat.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro