Analizam mai jos cazul unui salariat care lucreaza in ture a 8 ore pe zi, insumand intr-o luna 184 de ore, luna respectiva avand 176 ore. Vom stabili, asadar, in ce masura salariatul beneficiaza de 8 ore suplimentare fata de luna normala de 176 ore.
Solutia consultantului:
In ceea ce priveste munca suplimentara, Codul muncii stabileste la art. 122 alin. (1) ca, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Astfel, munca suplimentara este considerata munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Prin urmare, munca suplimentara se raporteaza la saptamana de lucru, nu la luna, astfel incat veti stabili numarul orelor suplimentare prestate de salariat tinand cont de numarul de ore prestate saptamanal.
Conform art 122 alin. (1) din Codul muncii , munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia iar conform art. 123 alin. (1) daca compensarea in acest termen nu este posibila, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Potrivit art. 123 alin. (2) sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Astfel, daca salariatul a efectuat si munca suplimentara o veti compensa in conditiile art. 122 si art. 123 din Codul muncii astfel cum le-am expus mai sus.