Munca suplimentara neplatita - reclamatia la ITM ramane ANONIMA?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
29 Iunie 2023
29 Iunie 2023
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
ore suplimentarereclamatie la itmreclamatia la itm este anonima?
Munca suplimentara neplatita - reclamatia la ITM ramane ANONIMA?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


"Stau la munca si cate 14 ore de munca. Pur si simplu nu pot sa imi termin munca in 8 ore cat ar trebui eu sa stau la munca. Nu sunt singurul in aceasta situatie. Mai sunt si alti muncitori care raman la munca 10, 12, 14 ore de munca. Angajatorului nu ii pasa. Ce pot face eu in astfel de situatie. Din umilele mele cunostinte, astea sunt ore suplimentare. Va rog sa ma indrumati!"

Iata una dintre multele situatii de care se lovesc numerosi angajati, in Romania, dar nu numai!

Nu este o situatie intalnita doar in cazul firmelor romanesti, insa acest lucru nu trebuie sa devina scuza pentru a o permite.
 
 
Cele 158 de motive pentru care puteti fi amendat de Inspectia Muncii! Va prezentam lista completa a neregulilor pe care le poate sanctiona ITM-ul!
 
Temeiuri legale, explicatii utile, cuantumul amenzilor! Evitati aceste nereguli si sunteti protejat 100% in cazul unui control, detalii aici >>>

Ce se intampla in astfel de situatii? Cum pot proceda salariatii? Prima masura si cea mai recomandabila este comunicarea cu angajatorul, cu principalii superiori. Discutiile deschise pot rezolva mai mult decat ne imaginam.

Cu toate acestea, dat fiind ca nu este o situatie singulara si ca evenimentele de aceasta natura s-au repetat, inclinam sa credem ca discutiile viitoare nu vor aduce mai mult succes decat pana acum.

Solutia legala este sa ne adresam inspectoratului teritorial de munca. O plangere poate face ordine in aceasta situatie. Ce se intampla cu relatia angajat-angajator intr-o astfel de situatie?

Ramane anonima plangerea catre ITM? Evident, spun specialistii din domeniu. Este un secret de serviciu pe care inspectorii ITM nu au voie sa il divulge.
 
In total sunt 158 de nereguli si vi le prezentam enumerate, scurt si cuprinzator, in capitolul „Control si preventie” din cadrul lucrarii pe stick ITM in control. Totul despre gestionarea corecta a raporturilor de munca, detalii aici >>>
 
Desigur, reclamatia va fi inregistrata cu numele reclamantului, insa informatiile nu pot fi oferite angajatorului asupra caruia se reclama faptele in cauza.

Nu uitati faptul ca nu pot presta ore suplimentare:

- tinerii in varsta de pana la 18 ani;
- ucenicii;
- salariatii incadrati cu contract de munca cu timp partial;

Ca exceptie, in anumite situatii considerate ca fiind critice, de importanta majora, se poate depasi programul de 48 de ore de munca pe saptamana, pentru o perioada de referinta de patru luni calendaristice, doar daca media saptamanala nu depaseste 8 ore suplimentare;

Art. 122 din Codul muncii prevede ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia (conform modificarii introduse de O.U.G. nr. 117/2021)

Termenul in care este posibila compensarea cu timp liber corespunzator a fost asadar prelungit de la 60 de zile la 90 de zile.


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]