Un studiu al Institutului National de Statistica (INS) a relevat ca in 2015, unu din cinci angajati din Romania (21,3%) a participat la cursuri de formare profesionala. Chiar daca inca este putin, fata de alte tari occidentale, numarul persoanelor care au participat la training a crescut cu 3,5%.
Conform datelor INS:
„In anul 2015, costul mediu al formarii profesionale continue ce a revenit unui participant a fost de 1.705 lei. Pe activitati economice, comparativ cu media pe economie, s-au observat valori semnificativ mai mari ale costului mediu al formarii profesionale continue pe participant in activitatile de informatii si comunicatii (3.602 lei, de doua ori peste media pe economie), productia si furnizarea de energie electrica si termica (3.010 lei, de 1,8 ori peste media pe economie), respectiv in industria extractiva (2.917 lei, de 1,7 ori peste media pe economie)”.
Cei din domeniul hotelier si al restaurantelor au avut parte de cele mai putine traininguri, iar aici sumele de bani investite in medie au fost foarte mici (579 lei).
Formare profesionala sau munca suplimentara? Ce trebuie sa stie angajatorii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Portal Codul Muncii
Incepem prin a mentiona ca potrivit art. 196 alin. (1) din Codul muncii participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
De asemenea, art. 197 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta...citeste mai multe despre formarea profesionala aici >>>
Sursa: INS