Controalele din perioada mentionata au vizat in mod special activitatea din domeniul transporturilor. Punctul central de interes a fost Portul Constanta Sud-Agigea, datorita importantei sale comerciale si strategice.
"Actiunea si-a propus sa previna accidentele din port si constientizarea angajatorilor si a lucratorilor privind respectarea clauzelor contractuale, conditiilor de lucru dar si respectarea regulilor de securitatea muncii, reducand in acest fel efectele sociale si economice negative", a declarat inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.
In domeniul relatiilor de munca, sanctiunile aplicate pentru munca la negru au insumat 900.000 de lei la nivel national.
Dintre cele 118 persoane care au fost depistate pentru munca la negru, 17 erau din judetul Constanta si 13 din judetul Olt.
400 de angajatori au fost sanctionati pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca si s-au facut 3 propuneri de cercetare penala.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
In domeniul SSM, au fost santionati peste 750 de angajatori, iar valoarea totala a amenzilor aplicate a depasit 400.000 de lei.
In aceasta perioada, inspectorii de munca au vizat in mod special verificarea respectarii drepturilor legale ale conducatorilor auto.
"Am derulat o actiune ampla pentru a verifica si modul in care angajatorii respecta prevederile legale cu privire la munca prestata de conducatorii auto in baza contractului individual de munca, organizarea timpului de munca si de odihna a conducatorilor auto, munca suplimentara, munca de noapte, repausul saptamanal si concediul de odihna, acordarea drepturilor salariale si plata acestora pentru munca prestata, existenta documentelor tehnice ale autovehiculului", a declarat Dantes Nicolae Bratu.
Sursa: inspectiamuncii.ro