Indemnizatia de maternitate: Erorile de calcul si refuzul de a efectua plata se sanctioneaza contraventional

erori de calculindemnizatia de maternitateasigurari socialecontributiiplata indemnizatiei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale reprezinta produsul dintre un procent determinat si valoarea bazei de calcul, stabilite de lege.

I = X% x Bc

Indemnizatia de maternitate reprezinta 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni in baza carora s-a calculat contributia pentru concediu si indemnizatia de sanatate. Daca in baza de calcul intra si perioadele in care s-au urmat cursurile unei facultati pe care persoana in cauza a absolvit-o, baza de calcul o constituie salariul minim brut pe tara in perioada respectiva.

Daca in baza de calcul intra si perioadele in care salariata a beneficiat si de concedii si indemnizatii de asigurari sociale, baza de calcul o constituie cuantumul indemnizatiilor stabilite la acel moment.

Exemplu
- concediul medical anterior concediului prenatal (85% se aplica la 75% din baza de calcul pentru incapacitate temporara de munca).

Indemnizatia de asigurari sociale se achita pentru zilele lucratoare cuprinse in certificatele medicale si reprezinta produsul dintre media zilnica si procentul stabilit de lege (85%), multiplicat cu numarul de zile lucratoare din concediul medical. Cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale acordate pe o perioada mai mare de 90 de zile se indexeaza in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului.

Indemnizatia aferenta concediului medical de maternitate se suporta integral din Fondul unic de asigurari sociale de sanatate. Calculul si plata indemnizatiei de maternitate se face pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, care constituie ordin de plata. Calculul si plata indemnizatiei de asigurari sociale se face lunar de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, in cazul persoanelor care se afla in raporturi de munca sau de serviciu.

In acest scop, angajatul are obligatia de a prezenta certificatul medical emis potrivit legii, cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul. Suma de bani datorata cu titlu de indemnizatie de maternitate se scade din contributia pentru concedii si indemnizatii datorata in luna respectiva.

In masura in care cuantumul contributiei datorate cu titlu de indemnizatie de maternitate este mai mare decat contributia lunara datorata diferenta se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din creditele bugetare, conform procedurilor reglementate prin art. 38 din Ordinul nr. 60/32/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 90 de zile, calculat de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite.

In cazul acesta, cuantumul indemnizatiei solicitate se achita la nivelul cuvenit pentru perioada prevazuta in certificatul medical de maternitate neonorat.
Plata nu se mai datoreaza daca:
- beneficiarul a decedat;
- beneficiarul nu mai indeplineste conditiile legale pentru acordarea indemnizatiilor;
- beneficiarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de asigurari sociale;
- beneficiarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania a incheiat conventie de asigurari sociale, daca in cadrul acesteia se prevede ca indemnizatiile se platesc de catre celalalt stat.

Fiti atenti la calculul si plata indemnizatiei de maternitate. Erorile de calcul si refuzul de a efectua plata se sanctioneaza contraventional.

Certificatul medical se elibereaza de catre medicul de familie si/sau de catre medicul specialist de obstretica-ginecologie care ia in evidenta si urmareste sarcina (Ordinul nr. 233/125/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical in baza carora se acorda indemnizatiile de asigurari sociale, publicat in Monitorul Oficial nr. 254 din 21 martie 2006.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
erori de calculindemnizatia de maternitateasigurari socialecontributiiplata indemnizatiei

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 19 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Indemnizatia de maternitate: Erorile de calcul si refuzul de a efectua plata se sanctioneaza contraventional Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Zilele de sarbatoare legala pentru alte culte Intrebare: In cadrul organizatiei avem angajati care apartin de culte religiose diferite, atat crestine, cat si necrestine. Cum va fi platit un angajat de cult musulman care beneficiaza de zile libere pentru sarbatoarea lor echivalenta cu Vinerea Mare, insa lucreaza in Vinerea Mare a Pastelui ortodox? Cum va fi platit un angajat de cult catolic care beneficiaza de zile libere pentru sarbatoarea lor echivalenta cu Vinerea Mare, insa lucreaza in Vinerea mare a Pastelui ortodox?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Actele aditionale. Adeverinta vechimeIntrebare: Ma confrunt cu o speta in care 4 dintre angajati nu doresc ca si veniturile sa le fie publice, avand in vedere ca sotiile lucreaza la stat si trebuie sa isi declare anul venitul.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]