Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Actul normativ care reglementeaza modalitatea de acordare a unui concediu medical este Ordinul comun al M.S. si al C.N.A.S. nr. 233/125/2006 si prevede cateva reguli privind utilizarea si completarea certificatelor medicale. Este important sa cunoasteti elementele de legalitate ce caracterizeaza certificatele medicale, intrucat acestea constituie pentru angajatori ordin de plata care genereaza obligatia de plata a unei indemnizatii de asigurari sociale.
Iata ce reprezinta cateva strategii utilizate frecvent in practica acordarii certificatelor medicale fictive si ce trebuie sa stiti pentru a le combate:
a) daca concediile medicale sunt intrerupte (se prezinta doua certificate medicale care indica doua concedii medicale la intervale scurte de timp) ele se iau in considerare separat. Prin urmare, angajatorul va plati indemnizatia pentru primele zile ale fiecarui concediu din fondul de salarii.
b) daca concediile medicale se acorda consecutiv, pentru afectiuni diferite, de asemenea acestea au un regim de remunerare distinct, primele zile ale fiecarui concediu fiind remunerate din fondul de salarii de catre angajator;
c) daca un concediu medical a avut o durata indelungata, prelungirea sa peste 91 de zile calendaristice va necesita avizul medicului expert al asigurarilor sociale, fara de care salariatul nu mai poate beneficia de acest drept de asigurari sociale;
d) daca un concediu medical a fost acordat ca urmare a unui accident de munca, platitorul va obtine avizul inspectoratului teritorial de munca, iar in cazul bolilor profesionale, de la directia de sanatate publica;
e) daca certificatul de concediu medical este eliberat pentru acordarea unui concediu de risc maternal, el va cuprinde avizul si medicului de medicina muncii care a participat la evaluarea locului de munca si a constat imposibilitatea adaptarii conditiilor de munca la starea de sanatate a asiguratei;
Pentru a fi eficienti in combaterea tendintei mult prea lejere a medicilor in a acorda concedii medicale, aveti la indemana refuzul justificat la plata a indemnizatiei.
Atentie! Exercitarea acestui drept trebuie facuta cu prudenta, intrucat abuzurile angajatorului pot atrage aplicarea unei sanctiuni contraventionale cuprinsa intre 1.000 lei si 2.500 lei.
Ce refuzuri ar putea fi considerate justificate?
Potrivit normelor de aplicare a OUG 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor de concediu medical urmatoarele situatii:
• nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
• nu este indeplinita conditia stagiului complet de cotizare;
• nu sunt completate toate rubricile din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
• certificatul de concediu medical nu este prezentat in termenele prevazute de lege;
• certificatul de concediu medical este acordat retroactiv (in afara situatiilor internarii in spital, a imbolnavirilor in strainatate si a aplicarii unui aparat ghipsat).
• certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute norme, in functie de afectiune;
• plata indemnizatiei de concediu medical este amanata, ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale;
• alte situatii similare temeinic fundamentate.
Responsabilitatea datelor inscrise in certificatele de concediu medical revine medicului care le elibereaza, iar necompletarea sau completarea eronata a acestora atrag neplata indemnizatiei, fapt pe care trebuie sa il constatati dvs.
Totodata, pentru a limita acordarea abuziva a concediilor medicale puteti solicita controlul modului de aplicare a concediilor medicale si al eliberarii certificatelor de concediu medical. Controlul se realizeaza ca urmare a sesizarii CNAS sau a caselor teritoriale de sanatate. De asemenea, sub aspect profesional, activitatea cadrelor medicale este supusa procedurilor de evaluarea a Colegiului medicilor.
In afara de calea administrativa a sesizarii organelor abilitate, aveti posibilitatea de a-l notifica pe medicul in cauza cu privire la aspectele sesizate.