Vesti mai putin bune in ceea ce ii priveste pe profesori, in contextul in care salariile acestora ar putea sa nu fie platite la timp. Despre aceste aspecte avertizeaza Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret" care solicita Ministerului Educatiei sa explice de ce kit-ul de actualizare a programului de calcul al salariilor Edusal nu a fost trimis in teritoriu nici pana acum.
Concret, cele doua federatii doresc sa stie cine se face vinovat si cum se va proceda:
"Este inadmisibil ca pana astazi, 8 februarie, unitatilor de invatamant sa nu li se livreze programul de salarizare. Din informatiile primite, secretarele si contabilele spun ca este putin probabil sa reuseasca sa faca toate calculele pentru ca salariile sa fie platite la timp, pe 14 februarie, asa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare data, prima versiune transmisa avea erori. Nu ne intereseaza ca Ministerul Educatiei a fost in negocieri pentru prelungirea contractului cu firma care livreaza programul, ne intereseaza doar ca angajatii din sistem sa-si ia salariile la timp. Cei mai multi dintre salariati au imprumuturi, facturi de plata si alte cheltuieli, iar aceasta intarziere le creeaza probleme in relatia cu tertii", se mentioneaza intr-un comunicat al celor doua federatii sindicale, citat de
Agerpres.
Sindicalistii sunt de parere ca este necesar ca Ministerul Educatiei sa dezvolte propriul soft pentru calculul si plata salariilor pentru ca astfel de intarzieri sa fie evitate. In momentul de fata contractul actual nu este facut public, asa ca cei din sindicate vor sa stie cat a platit in ultimii 10 ani Ministerul Educatiei firmei care a realizat si asigura mentenanta Edusal.
"In plus, solicitam ca persoanele care se fac responsabile pentru aceasta intarziere sa fie trase la raspundere", subliniaza sindicalistii din Educatie.
De asemenea, federatiile sindicale mentioneaza ca nu este prima data cand modificarile aduse aplicatiei EDUSAL sunt trimise cu intarziere sau cu erori de calcul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<