Vesti mai putin bune in ceea ce ii priveste pe profesori, in contextul in care salariile acestora ar putea sa nu fie platite la timp. Despre aceste aspecte avertizeaza Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret" care solicita Ministerului Educatiei sa explice de ce kit-ul de actualizare a programului de calcul al salariilor Edusal nu a fost trimis in teritoriu nici pana acum.
Concret, cele doua federatii doresc sa stie cine se face vinovat si cum se va proceda:
"Este inadmisibil ca pana astazi, 8 februarie, unitatilor de invatamant sa nu li se livreze programul de salarizare. Din informatiile primite, secretarele si contabilele spun ca este putin probabil sa reuseasca sa faca toate calculele pentru ca salariile sa fie platite la timp, pe 14 februarie, asa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare data, prima versiune transmisa avea erori. Nu ne intereseaza ca Ministerul Educatiei a fost in negocieri pentru prelungirea contractului cu firma care livreaza programul, ne intereseaza doar ca angajatii din sistem sa-si ia salariile la timp. Cei mai multi dintre salariati au imprumuturi, facturi de plata si alte cheltuieli, iar aceasta intarziere le creeaza probleme in relatia cu tertii", se mentioneaza intr-un comunicat al celor doua federatii sindicale, citat de
Agerpres.
Sindicalistii sunt de parere ca este necesar ca Ministerul Educatiei sa dezvolte propriul soft pentru calculul si plata salariilor pentru ca astfel de intarzieri sa fie evitate. In momentul de fata contractul actual nu este facut public, asa ca cei din sindicate vor sa stie cat a platit in ultimii 10 ani Ministerul Educatiei firmei care a realizat si asigura mentenanta Edusal.
"In plus, solicitam ca persoanele care se fac responsabile pentru aceasta intarziere sa fie trase la raspundere", subliniaza sindicalistii din Educatie.
De asemenea, federatiile sindicale mentioneaza ca nu este prima data cand modificarile aduse aplicatiei EDUSAL sunt trimise cu intarziere sau cu erori de calcul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<