In cadrul firmei, la solicitarea concediului pentru cresterea copilului angajatorul trebuie sa emita o adeverinta cu veniturile nete realizate in ultimele 24 luni. Pentru perioada in care salariata a fost in
somaj tehnic: 1. Zilele de somaj tehnic se includ in adeverinta? Daca da, in ce coloana? 2. Indemnizatia incasata se include in venitul net?
Raspunsul specialistului:
Beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara, persoana care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activiati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010).
Ori veniturile din somaj ethnic sunt venituri asimilate salariilor si vor fi inregistrate in adeverinta cu veniturile din ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului.
Conform art. 3 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura prevazute la art. 2 alin. (1) definite la art. 67, art. 70, art. 76 alin. (1) si (2) si art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru persoanele indreptatite care realizeaza venituri din categoriile celor mentionate, veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt:
a) veniturile rezultate dupa scaderea impozitului pe venit si, dupa caz, a contributiilor sociale obligatorii datorate, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit;
b) veniturile rezultate dupa scaderea contributiilor sociale obligatorii datorate, dupa caz, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit, in cazul veniturilor scutite de impozitul pe venit conform art. 60 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.
Astfel, in adeverinta se trec veniturile asupra carora se datoreaza impozit pe venit. Prin urmare, se vor mentiona in adeverinta toate veniturile nete impozabile.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<