Existenta riscurilor pentru sanatatea salariatei | Angajatorul aproba concediul de risc maternal

28 Februarie 2013
28 Februarie 2013
Aprobare concediu risc maternalsanatateplata indemnizatieisarcina riscmedicina muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili mai jos in ce masura poate angajatorul sa aprobe concediul de risc maternal in cazul unei gravide cu probleme, la recomandarea medicului, in conditiile in care la locul de munca nu s-au identificat riscuri pentru sanatatea/securitatea sa sau a sarcinii.

Solutia consultantului:

Angajatorului ii revine obligatia sa modifice in mod corespunzator conditiile/orarul de munca, ori sa repartizeze la alt loc de munca salariatele gravide, lauze sau care alapteaza care desfasoara activitate ce prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea lor ori repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie in concordanta cu dispozitiile art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul in care din motive justificate angajatorul nu poate indeplini aceste obligatii, salariatele au dreptul la concediu de risc maternal, in conformitate cu dispozitiile art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, potrivit art. 58 din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobate prin OMS si OPCNAS 60/32/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza.

Asadar, certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii.

De asemenea, art. 17 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 537/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca indemnizatia de risc maternal se plateste salariatei, la cerere, pe baza certificatului medical care se elibereaza de medicul de familie sau de medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii.

Alin. (6) din acelasi articol mentioneaza ca indemnizatia de risc maternal se plateste cu conditia ca, prin grija angajatorului, medicul de medicina muncii care a efectuat evaluarea prevazuta la art. 5 din ordonanta de urgenta sa vizeze certificatul medical, in caseta "Cod diagnostic", sub semnatura, parafa si stampila, cu privire la imposibilitatea indeplinirii de catre angajator a obligatiilor prevazute de lege si la motivul pentru care nu a putut fi evitata acordarea acestei prestatii, iar conform alin.
(7) nerespectarea prevederilor alin. (6) atrage raspunderea angajatorului, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

Controlul corectitudinii completarii certificatelor medicale pentru concediu de risc maternal se efectueaza de serviciile specializate sau de persoanele imputernicite din directiile teritoriale de sanatate publica, in conformitate cu dispozitiile art. 17 alin. (8) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003.  

Prin urmare, medicul de medicina avizeaza certificatele medicale pentru risc maternal dupa cum rezulta si din specificatiile cuprinse in formularul certificatului de concediu medical aprobat prin O.M.S. si O.P.C.N.A.S. nr. 233/125/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Astfel, la art. 47 din Anexa 2: Instructiuni privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical la O.M.S. si O.P.C.N.A.S. nr. 233/125/2006 se precizeaza aviz concediu de risc maternal: cuprinde numele, semnatura si codul de parafa al medicului de medicina muncii care a participat la evaluarea locului de munca si care confirma riscul maternal.

Asadar, viza medicului de medicina muncii pe certificatul de concediu medical presupune confirmarea riscului maternal.

Pentru plata indemnizatiei de risc maternal nu se cere aprobarea angajatorului, ci este necesara eliberarea certificatului de concediu de risc maternal de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie cu viza medicului de medicina muncii, astfel incat odata cu aceasta viza se naste obligatia platii indemnizatiei de concediu de risc maternal.

In lipsa existentei riscurilor pentru sanatatea sau securitatea salariatei ori repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, medicul de medicina muncii nu va viza certificatul de concediu medical.

Apreciem astfel ca angajatorul poate fi tras la raspundere pentru plata indemnizatiei in lipsa completarii certificatului de concediu medical potrivit legii si a lipsei vizei medicului de medicina muncii care confirma riscul maternal si nu in conditiile in care certificatul medical este completat si avizat in conformitate cu cerintele legii. In schimb, pentru nerespectarea modului de acordare a concediilor medicale apreciem ca raspunzatori sunt medicii care pentru aceasta neregularitate pot fi cercetati de catre comisiile de disciplina din cadrul colegiilor medicilor.




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]