Decesul mamei la nastere sau in perioada concediului de lauzie. Drepturile tatalui

decesul mamei la nasteredecesul mamei copiluluiindemnizatie deces mama
Decesul mamei la nastere sau in perioada concediului de lauzie. Drepturile tatalui
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Rog a exemplifica prevederile din art. 9 HG 244/2000 pentru fiecare situatie descrisa: 
 
Art. 9. - (1) In cazul decesului mamei copilului, in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi: a) indemnizatie egala cu indemnizatia de maternitate, cuvenita mamei decedate, calculata potrivit prevederilor art. 25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, acordata in cazul in care tatal nu indeplineste stagiul de asigurare pentru a beneficia de dreptul la concediu medical; b) indemnizatie stabilita in conditiile art. 25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, acordata in cazul in care acesta indeplineste stagiul de asigurare pentru a beneficia de dreptul la concediu medical. (2) Indemnizatia se suporta din fondul de salarii al angajatorului la care tatal isi desfasoara activitatea."
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
La lit. a) este reglementata situatia in care tatal nu indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru a beneficia de indemnizatii medicale prevazut de OUG 158/2005 de 6 luni in ultimele 12 anterioare. In acest caz, angajatorul plateste salariatului o indemnizatie egala cu indemnizatia de maternitate de care ar fi beneficiat mama.
 
La lit. b) este reglementata situatia in care tatal indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru a beneficia de indemnizatii medicale prevazut de OUG 158/2005 de 6 luni in ultimele 12 anterioare. In acest caz, salariatul beneficiaza de indemnizatie de 85% din media veniturilor salariale pe ultimele 6 luni.
 
Ambele situatii se aplica in cazul decesului mamei copilului, in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, iar indemnizatiile se suporta din fondul de salarii al angajatorului.
 
Un raspuns oferit in ianuarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decesul mamei la nasteredecesul mamei copiluluiindemnizatie deces mama

Data aparitiei: 12 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Decesul mamei la nastere sau in perioada concediului de lauzie. Drepturile tatalui Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]