"Rog a exemplifica prevederile din art. 9 HG 244/2000 pentru fiecare situatie descrisa:
Art. 9. - (1) In cazul decesului mamei copilului, in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi: a) indemnizatie egala cu indemnizatia de maternitate, cuvenita mamei decedate, calculata potrivit prevederilor art. 25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, acordata in cazul in care tatal nu indeplineste stagiul de asigurare pentru a beneficia de dreptul la concediu medical; b) indemnizatie stabilita in conditiile art. 25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, acordata in cazul in care acesta indeplineste stagiul de asigurare pentru a beneficia de dreptul la concediu medical. (2) Indemnizatia se suporta din fondul de salarii al angajatorului la care tatal isi desfasoara activitatea."
Raspunsul specialistului:
La lit. a) este reglementata situatia in care tatal nu indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru a beneficia de indemnizatii medicale prevazut de OUG 158/2005 de 6 luni in ultimele 12 anterioare. In acest caz, angajatorul plateste salariatului o indemnizatie egala cu indemnizatia de maternitate de care ar fi beneficiat mama.
La lit. b) este reglementata situatia in care tatal indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru a beneficia de indemnizatii medicale prevazut de OUG 158/2005 de 6 luni in ultimele 12 anterioare. In acest caz, salariatul beneficiaza de indemnizatie de 85% din media veniturilor salariale pe ultimele 6 luni.
Ambele situatii se aplica in cazul decesului mamei copilului, in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, iar indemnizatiile se suporta din fondul de salarii al angajatorului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<