Despre faptul ca va creste varsta de pensionare s-a mai discutat, iar ministrul Muncii, Marius Budai a cazut de acord cu reprezentantii Comisiei Europene in legatura cu o serie de principii si criterii legate de sistemul de pensii.
Printre acestea se numara cresterea varstei de pensionare, treptat, la 65 de ani, pentru "fiecare om care lucreaza in Romania" si majorarea treptata a vechimii necesare in specialitate pentru anumite categorii si a perioadei de contributivitate, conform
Agerpres:
Cresterea varstei de pensionare la 65 de ani
"Astazi (n.n 22 mai) am prezentat celor doi lideri, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, si premierul Romaniei si presedintele PNL, Nicolae Ciuca, concluziile in urma discutiilor avute in cadrul Comisiei Europene, pe diferite niveluri de decizie, de la tehnic pana la directori si comisari, ceea ce se intampla in special cu pensiile din sistemul public si cu indemnizatiile si pensiile stabilite si platite in baza unor legi speciale. Amendamentele depuse la Senatul Romaniei si aprobate si trecute de Senatul Romaniei au avut parte de un studiu de impact realizat de Banca Mondiala, care a fost trimis anterior vizitei mele la Bruxelles catre Comisia Europeana si s-a discutat pe baza acelui impact. Sunt multe lucruri rezolvate deja, dupa cum stiti. Reajustarea procentului aferent bazei de calcul, plafonarea veniturilor astfel incat sa nu depaseasca nicio pensie salariul, eliminarea perioadelor asimilate si supraimpozitarea sunt lucruri care au fost apreciate. S-au mai stabilit pentru a indeplini jalonul si a nu pune in pericol implementarea PNRR cateva criterii care sa apara in urmatoarele amendamente, astfel incat dupa ce trece legea si de Camera Deputatilor jalonul sa fie indeplinit", a declarat Marius Budai, luni, la Palatul Victoria.
Cresterea treptata a varstei de pensionare in Romania
Concret, ministrul Budai a declarat ca s-a stabilit cu Comisia Europeana cresterea treptata a varstei de pensionare, in conformitate cu sistemul public de pensii, pana la 65 de ani.
"Astfel, fiecare om care lucreaza in Romania va trebui sa fie echivalent, sa nu fie deosebiri intre cei care lucreaza in anumite sisteme si cei care lucreaza in sistemul public de pensii si vor avea o varsta de pensionare pana la varsta de 65 de ani, asa cum este prevazuta gradual si in legea din sistemul public de pensii", a explicat ministrul Muncii.
Drepturile de pensii vor fi calculate prin cresterea treptata a perioadei de contributie, asa cum este prevazut si in sistemul public, astfel incat la finalul acestei perioade sa se ajunga treptat ca raportarea sa fie facuta la intreaga perioada.
Un alt principiu este cresterea treptata a vechimii necesare in specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja aceasta raportare, deoarece, in proiectul initial au fost anumite raportari la un anumit stagiu minim de cotizare.
Ministrul Muncii a a mai tinut sa precizeze ca un alt principiu vizeaza eliminarea unor categorii de indemnizatii si pensii stabilite si platite in baza unor legi speciale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa postului pentru inginer mecanicIntrebare: Va rugam sa ne furnizati o fisa de post pentru functia de inginer mecanic, in cadrul unei fabrici de mezeluri, responsabil in principal cu intretinerea utilajelor
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Criterii de evaluare si obiective de performantaIntrebare: Dorim sa incepem un proces de evaluare a performantelor pentru colegii din departamentele cheie ale companiei. Precizam ca domeniul de activitate este Servicii, fiind furnizor de catering si cleaning industrial. Vom evalua doar sefii de departament si managerii de locatii. Ne-ati putea ajuta cu exemple de obiective (inclusiv KPI) pe care sa le aplicam pentru colegii din departamentele de mai jos? Resurse Umane Departament Achizitii Departament Financiar-Contabilitate Departament Operational IT...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<