Conform proiectului bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2014, angajarile in companiile de stat vor continua sa ramana blocate, iar contributia la sistemul de pensii private obligatorii va creste.
In concret, in 2014, angajarile in companiile de stat vor continua sa fie inghetate, exceptii putand interveni doar cu aprobarea speciala a Guvernului sau a autoritatilor locale. in schimb, companiile de stat vor putea creste cheltuielile salariale, indiferent daca acestea au avut sau nu profit, in functie de inflatia inregistrata anul viitor.
In plus, contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor. Nivelul contributiei la Pilonul II prevazut pentru acest an, de 4%, a fost insa cu 0,5 puncte procentuale sub calendarul initial, dupa ce, in 2009, Guvernul a decis sa mentina cota la 2% pe fondul crizei financiare. Pana in 2016, contributia ar trebui sa ajunga la 6%, potrivit legislatiei.
Proiectul bugetului general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe o prognoza de venituri de 201,9 miliarde lei si un total al cheltuielilor estimate de 216,4 miliarde lei, rezultand un deficit de 14,5 miliarde de lei.Defalcat, bugetul de stat se bazeaza pe venituri de 100,8 miliarde lei, iar cheltuielile se vor ridica la 119,1 miliarde lei, din care 47,7 miliarde lei reprezinta cheltuieli de personal.
Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost construit pe venituri de 51,8 miliarde de lei si cheltuieli de 52 miliarde de lei. Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 lei.
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Sursa: Mediafax