Va creste varsta de pensionare? Ce spune Ministrul Muncii

varsta de pensionareministrul munciicresterea varstei de pensionare 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat recent ca decizia privind majorarea varstei legale de pensionare trebuie foarte bine cantarita, pentru a da astfel celor care doresc posibilitatea sa munceasca si dupa implinirea varstei de pensionare, dar si pentru a tine cont de o tendinta din societate, aceea de a munci cat mai putin si de a se pensiona cat mai devreme.
 
"Decizia trebuie foarte bine cantarita, am si eu semnale in sensul in care simt ca in societatea romaneasca oamenii vor sa se pensioneze cat mai devreme. Multi dintre cei care sunt aproape de varsta pensionarii isi pun problema sa se pensioneze cat mai devreme. Exista o tendinta in societatea romaneasca de a munci cat mai putin si cred ca trebuie o justa masura pentru a da, intr-adevar, posibilitatea celor care doresc (sa munceasca dupa implinirea varstei actuale de pensionare, n.r.), dar in acelasi timp de a tine cont de o tendinta pe care o vad si eu in societate, de aceea nu ma grabesc sa iau decizii in lipsa unei discutii", a precizat Violeta Alexandru, potrivit Agerpres. 
 
De asemenea, ministrul a precizat ca discutiile institutionale pe care le au oficiali din cadrul Ministerului Muncii pe subiectul posibilitatii cresterii varstei de pensionare vor fi urmate de o dezbatere publica pe acest subiect.
 
"Constatand ca in toata Europa exista o discutie si o preocupare fata de acest subiect si ca urmare a nevoii de a intelege in ce masura se pot gasi masuri active pentru a-i stimula pe cei care doresc, subliniez acest lucru, sa desfasoare in continuare o activitate peste varsta limita de pensionare, am inceput sa analizam, in interiorul Ministerului, fiind departe de a vorbi despre o decizie in acest sens, respectiv despre masuri concrete pe care le vad deja clar ca intamplandu-se in perioada urmatoare, am inceput sa documentam subiectul. Nu cred ca e de luat o decizie in aceasta privinta fara o dezbatere in societate, fata de experienta pe care am vazut-o la nivel european in reuniunea pe care am avut-o cu ministrii Muncii de acum cateva saptamani, tari europene importante sunt preocupate activ de aceasta chestiune", a explicat Violeta Alexandru, citata de aceeasi sursa.
 
De asemenea, ministrul Violeta Alexandru considera ca nivelul mai mic al sperantei de viata din Romania fata de cel din alte state europene obliga la realizarea unei dezbateri publice in societatea romaneasca pe subiectul posibilitatii cresterii varstei de pensionare.
 
"Fata de preocuparea colegilor mei (europeni, n.r.), personal gasesc ca numai sub aspectul diferentei care exista intre speranta de viata din Romania si cea din alte tari, merita sa facem mai intai o dezbatere, merita sa vedem cum imbratiseaza societatea si care sunt reactiile pe care aceasta ni le da cu privire la o eventuala masura. Suntem departe de a lua o decizie, insa vazand de la nivel european o tendinta a tarilor membre UE de a genera o schimbare in aceasta privinta, m-am simtit datoare sa documentam si noi, astfel incat, pe masura ce se contureaza propuneri, scenarii, daca vom veni cu mai multe variante le vom scoate in dezbaterea publica si, in functie de cum reactioneaza societatea, se va trece la masurile care se impun", a declarat Violeta Alexandru.
 
Aceasta a precizat ca e constienta ca o astfel de masura ar avea un impact mai mare in sistemul public decat in cel privat.
 
"Ceea ce stiu de la inceputul acestei documentari este ca o eventuala decizie pe acest subiect are de fapt un impact in sistemul public mai mult decat il are in cel privat. Astazi si in sistemul privat poti sa ajungi la o intelegere cu cel cu care lucrezi, daca are nevoie de serviciile tale si sa ti le oferi in continuare. in fapt, masura va genera un impact in sectorul public, sunt constienta de acest lucru, de aceea nu ma grabesc sa va anunt niste decizii imediate pentru ca nu sunt in acest punct. Pe masura ce concluzionam pe o varianta intermediara, vom dezbate in societate, nu se va lua nicio masura in lipsa acestei discutii", a mentionat Violeta Alexandru.
 
Ministrul Muncii a adaugat ca ar fi absurd sa se decida cresterea varstei de pensionare in cazul in care societatea ar respinge in unanimitate aceasta varianta.
 
"E foarte bine ca se genereaza reactii, e foarte bine, mai grav este sa luam decizii in birou, cu usa inchisa, si sa nu tinem cont de ceea ce oamenii ne transmit ca semnale. Este absurd sa luam o decizie pe care societatea ti-o respinge in unanimitate. Voi fi atenta la toate aceste reactii, vom dezbate si se va trece la o concluzie a noastra, a echipei guvernamentale, impreuna cu cei care ne vor trimite reactii", a concluzionat Violeta Alexandru, potrivit sursei citate. 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
varsta de pensionareministrul munciicresterea varstei de pensionare 2020

Data aparitiei: 14 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Va creste varsta de pensionare? Ce spune Ministrul Muncii Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]