Va informam ca, castigul financiar obtinut de romani din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decat dublu fata de actualizarea contributiilor brute doar cu rata inflatiei, pe intreaga perioada de aproape 15 ani de functionare a acestui sistem.
Aceste calcule au fost facute publice de catre Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Conform
Agerpres, randamentul Pilonului II a depasit atat depozitele bancare in lei, cat si acumularea de euro, facand din pensiile private cea mai eficienta forma de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populatiei, in pofida numeroaselor crize economice si fluctuatiilor de pe pietele financiare din ultimii 15 ani.
"Datele compara acumularea in Pilonul II cu valorificarea acelorasi sume in alte moduri: daca ar fi fost depuse in depozite bancare in lei, daca ar fi fost actualizate doar cu rata inflatiei, respectiv daca ar fi fost folosite pentru a acumula euro. In cei 15 ani, suma contributiilor brute virate in Pilonul II ajunge la 22.406 lei, in timp ce suma acumulata (media tuturor fondurilor) se ridica la 28.305 lei. Diferenta o reprezinta un castig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decat dublu fata de actualizarea contributiilor brute doar cu inflatia si net superior acumularii prin depozite bancare sau cumpararea monedei euro", potrivit acestei analize.
Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16% pe intreaga sa durata de functionare (20 mai 2008 - 31 decembrie 2022), comparativ cu o rata medie anuala a inflatiei de 4,19% pe aceeasi perioada, adica o performanta real-pozitiva robusta de trei puncte procentuale, pentru fiecare dintre cei aproape 15 ani de activitate.
In toata aceasta perioada, fondurile de pensii din Pilonul II au facut plati in valoare totala de peste 1,1 miliarde lei catre 88.202 de participanti si beneficiari (mostenitori).
La finalul lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde lei, record istoric pentru sistem.
In aproape 15 ani de activitate, in Pilonul II au fost virate contributii brute in valoare de 79 miliarde lei. Diferenta dintre activele nete la zi si contributiile brute, ajustate cu platile deja realizate (iesiri din sistem), o reprezinta un castig in beneficiul exclusiv al participantilor de 18,5 miliarde lei (circa 3,8 miliarde de euro), net de toate comisioanele percepute de administratori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<