"Suntem o firma de constructii. Avand in vedere ca incepand cu luna iunie 2022 salariatii pot opta pentru transmiterea cotei de 3.75% din CAS catre fondul de pensii administrat privat, intrebarea mea este ce se intampla cu angajatii care au peste 45 de ani si care nu au aderat la pilonul II. Pot opta si ei pentru plata celor 3.75 %, retinandu-li-se astfel cota intreaga de 25 % si toata suma ducandu-se direct in pilonul I?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 30 din Legea 411/2004:
(1) Persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie sa adere la un fond de pensii.
(2) Persoanele, altele decat cele prevazute la alin. (1), in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.
(3) Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, care desfasoara activitati in sectoarele constructii, agricultura si in industria alimentara, si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 si 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1) pana la data de 31 decembrie 2028 inclusiv, cu exceptia celor care au optat pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat potrivit art. 1383 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
La art. 36 si 37 din Legea 411/2004 se prevede astfel:
Art. 36. – Participantul al carui activ personal net nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei primeste o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la cerere.
Art. 37. – De la data pensionarii de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, definite potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, participantul poate obtine:
a) o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, daca activul sau personal net, ca urmare a perioadei reduse de contributie, nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei;
b) o pensie privata, daca activul sau personal net este suficient.
In concluzie angajatii care au peste 45 de ani si care nu au aderat la pilonul II trebuie sa verifice mai intai daca au fost distribuiti aleatoriu unui fond de pensii administrat privat.
In functie de raspuns se poate proceda in doua moduri:
1. salariatii care cotizeaza la sistemul de pensii administrat privat (pilon II) vor putea sa opteze pentru plata cotei de 3,75% la acest sistem, caz in care, CAS va fi in cota de 25% in loc de 21,25%.
2. salariatii care nu cotizeaza la sistemul de pensii administrat privat (pilon II) vor putea sa opteze pentru plata cotei de 3,75% la acest sistem, prin inscrierea la un fond de pensii administrat privat.
Atentie! Participantul al carui activ personal net nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei primeste o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la cerere.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa de post inginer proiectant in instalatiiIntrebare: Va rog sa mi transmiteti fisa postului pentru functia Proiectant inginer instalatii 214207. Multumesc,
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cod COR ocupatie in domeniul achizitiilorIntrebare: Se doreste sa se angajeze cineva in domeniul licitatiilor. Exista un cod COR in domeniul acesta care nu prevede studii universitare finalizate, adica diploma de licenta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<