Salariatii pot opta pentru transmiterea cotei de 3.75% din CAS catre fondul de pensii administrat privat. Atentie la aceste aspecte!

Isabela Alexe
Isabela Alexe
18 Iulie 2022
18 Iulie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
cota 3.75% caspilonul ii de pensiiangajati peste 45 de ani pilonul II
Salariatii pot opta pentru transmiterea cotei de 3.75% din CAS catre fondul de pensii administrat privat. Atentie la aceste aspecte!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Suntem o firma de constructii. Avand in vedere ca incepand cu luna iunie 2022 salariatii pot opta pentru transmiterea cotei de 3.75% din CAS catre fondul de pensii administrat privat, intrebarea mea este ce se intampla cu angajatii care au peste 45 de ani si care nu au aderat la pilonul II. Pot opta si ei pentru plata celor 3.75 %, retinandu-li-se astfel cota intreaga de 25 % si toata suma ducandu-se direct in pilonul I?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 30 din Legea 411/2004:
 
(1) Persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie sa adere la un fond de pensii.
(2) Persoanele, altele decat cele prevazute la alin. (1), in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.
(3) Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, care desfasoara activitati in sectoarele constructii, agricultura si in industria alimentara, si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 si 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1) pana la data de 31 decembrie 2028 inclusiv, cu exceptia celor care au optat pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat potrivit art. 1383 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
La art. 36 si 37 din Legea 411/2004 se prevede astfel:
 
Art. 36. – Participantul al carui activ personal net nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei primeste o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la cerere.
Art. 37. – De la data pensionarii de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, definite potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, participantul poate obtine:
a) o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, daca activul sau personal net, ca urmare a perioadei reduse de contributie, nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei;
b) o pensie privata, daca activul sau personal net este suficient.
 
In concluzie angajatii care au peste 45 de ani si care nu au aderat la pilonul II trebuie sa verifice mai intai daca au fost distribuiti aleatoriu unui fond de pensii administrat privat.
 
In functie de raspuns se poate proceda in doua moduri:
 
1. salariatii care cotizeaza la sistemul de pensii administrat privat (pilon II) vor putea sa opteze pentru plata cotei de 3,75% la acest sistem, caz in care, CAS va fi in cota de 25% in loc de 21,25%.
2. salariatii care nu cotizeaza la sistemul de pensii administrat privat (pilon II) vor putea sa opteze pentru plata cotei de 3,75% la acest sistem, prin inscrierea la un fond de pensii administrat privat.
 
Atentie! Participantul al carui activ personal net nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei primeste o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la cerere.
 
Un raspuns valabil la data de 18.07.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]