Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, considera ca Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat si ca reducerea la 3,75% a cotei de contributie la fondul de pensii administrat privat a fost o schimbare gresita care, in prezent, afecteaza veniturile actualilor si fostilor pensionari.
Ministrul Muncii a purtat discutii, la jumatatea saptamanii in curs, cu reprezentantii conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, cu presedintele Nicu Marcu, si vicepresedintele Daniel Armeanu, despre intarirea Pilonului II de pensii in contextul obiectivelor asumate de Guvern in Planul National de Redresare si Rezilienta.
"Ca ministru al Muncii am modificat si completat modelul-cadru al contractului individual de munca, prin care angajatorii trebuie sa informeze angajatii cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat. Ca om politic si ca ministru al Muncii, am insistat permanent ca Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat. Intr-o tara cu un sistem de pensii apasat de raportul mare pensionari-angajati si confruntat cu perspectiva declinului demografic, Pilonul II ofera posibilitatea unei pensii suplimentare pe langa pensia sistemului public.
Masura reducerii, de la 1 ianuarie 2018, a cotei de contributie la fondul de pensii administrate privat, de la 5,1% la 3,75% prin OUG nr. 82/2017, a fost gresita si afecteaza veniturile actualilor si viitorilor pensionari", a scris Raluca Turcan pe pagina sa de socializare.
Totodata, ministrul a amintit ca prin programul de guvernare a fost asumata cresterea contributiilor catre Pilonul II de pensii cu un punct procentual, pana la 4,75% in 2024 si promovarea unor solutii legislative pentru dezvoltarea sustenabilitatii sistemului de pensii private.
De asemenea, ministrul a precizat ca, in cadrul reformei sistemului public de pensii, modificarile cadrului de reglementare cuprinse in PNRR si care au termen de implementare trimestrul 1 din 2022, vizeaza sustenabilitatea fiscala a Pilonului II, digitalizarea functionarii sistemului de pensii private si reglementarea viitoarelor ajustari ale regimului de investitii care ii incurajeaza pe administratorii de pensii sa isi diversifice corespunzator portofoliile pentru un randament al investitiilor ajustat la risc echitabil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Deducerea personala suplimentara. Persoana cu varsta intre 18 si 26 de aniIntrebare: Se acorda deducerea suplimentara pentru un copil major (18-26 ani) aflat in intretinerea unui salariat? Daca da, care este baza legala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
300 lei neimpozabili la un salariu minim de incadrare. ConditiiIntrebare: De la 01.01.2025, in domeniul de activitate IT se tine cont de 300 lei neimpozabili la un salariu de incadrare de 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<