Cresterea varstei de pensionare se majoreaza OPTIONAL. Cand va fi gata noua lege a pensiilor

Isabela Alexe
Isabela Alexe
28 Mai 2021
28 Mai 2021
Isabela Alexe
Isabela Alexe
majorare varsta pensionarecrestere varsta pensionareministrul muncii raluca turcanpensia anticipatanoua lege a pensiilor
Cresterea varstei de pensionare se majoreaza OPTIONAL. Cand va fi gata noua lege a pensiilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Mai multe discutii au aparut recent in spatiul public privind o eventuala majorare a varstei de pensionare, in urma corelarii cu speranta de viata. In acest sens, Ludovic Orban a declarat ca au existat discutii  Coalitie despre cresterea varstei de pensionare si a stagiului minim de cotizare pentru pensie, dar ca inca nu s-a luat o decizie. Si vicepremierul Dan Barna subliniat ca varsta de pensionare trebuie calibrata cu speranta de viata.
 
Totodata, ministrul Muncii Raluca Turcan a declarat joi, la Digi24, ca in ce priveste varsta de pensionare „vorbim despre optiune”.  Iata care sunt principalele declaratii ale ministrului Raluca Turcan, potrivit sursei amintite:
 
Atunci cand vorbesti de reforma se pot emite tot felul de teorii. In spatiul public noi am spus constant ca, in privinta varstei de pensionare, noi vorbim despre optiune.
 
In Romania suntem intr-un deficit de calitate in viata activa a angajatilor si avem obigatia sa introducem optiunea.
Intregul proces, digitalizarea si evaluare, si componenta legislativa sa fie finalizat la mijlocul anului viitor. Legea sa fie votata in Parlament spre finalul anului viitor. Reforma nu se face peste noapte.
 
La noi discutia despre pensii mici si venituri mici, in general, distrage atentia de la o problema mult mai grava: colapsul sistemului de pensii in contextul imbatranirii populatiei.
 
Noi platim anul acesta 7,7 miliarde de lei in plus la sistemul de pensii. Deficitul la bugetul de asigurari sociale este de 16,7 miliarde de lei. Adica, in bugetul de stat, din taxele si impozitele romanilor, se transfera 16,7 miliarde de lei anual catre bugetul de pensii.
 
Sunt cifre care arata dimensiunea dezastrului sistemului de pensii daca nu facem nimic.
 
Mai sunt niste probleme cronice. Avem inechitati uriase in sistemul de pensii. Avem un raport de 1 la 100 intre pensia minima si cea mai mare pensie. Avem oameni pensionati la o zi distanta cu pensii diferite. 
 
Suntem obligati sa facem reforma, dar reforma nu se face cu japca. Reforma se face venind un plus de contributivitate, sa aducem mai multi factori care sa reprezinte contributivitatea, sa creasca mai mult pensiile mici si sa incurajam optional mentinerea in viata profesionala.
Politicienii au vandut iluzii desarte an la rand pensionarilor.
 
In fiecare secunda am spus un lucru, vorbim despre optiuni. Si optiunile sunt generate de cifre. Avem 125.000 de persoane peste 65 de ani care dupa iesirea la pensie aleg sa se reangajeze. 
 
Avem un plan de comunicare cu Comisia Europeana, inclusiv discutii cu privire la beneficiarii de pensii speciale si aici vorbim de o recalculare a pensiilor speciale cu cateva conditii. Daca ai restrictii la intrarea in sistem sa discuti separat cu fiecare beneficiar si sa tii cont de deciziile Curtii Constitutionale. De exemplu, la magistrati avem o decizie a Curtii. Nu poti veni cu decizii peste CCR pentru ca ne batem joc de munca noastra.
 
Pensia anticipata. Un criteriu foarte important este acela ca stagiul maxim de contributivitate sa fie de maxim 35 de ani de ani vechime, plus 8 ani pentru a putea beneficia de pensie. Asta inseamna o vechime de 43 de ani pentru sistemul public de pensii.
 
In cadrul PNRR, trimit la Bruxelles, conform aceleiasi surse, Guvernul s-a angajat sa mentina cheltuielile cu pensiile la un nivel similar pe termen scurt si mediu, sa asigure echitate pentru cei cu pensia minima prin cresterea acesteia, stimulente fiscale pentru a extinde perioada petrecuta in campul muncii peste varsta de pensionare, sa elimine pensiile speciale, sa introduca o noua formula pentru indexarea pensiilor, sa elimine posibilitatile pentru pensionarea anticipata, si sa coreleze varsta de pensionare cu cresterea sperantei de viata.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]