Locuri de munca din sectoarele HORECA unde pot sa apara situatii de pericol grav si iminent
Intrebare: Puteti sa enumerati cateva dintre locurile de munca din sectoarele HORECA unde pot sa apara situatii de pericol grav si iminent?
Raspuns: Conform legii 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, pericolul grav si iminent de accidentare este situatia concreta, reala si actuala careia ii lipseste doar prilejul declansator pentru a produce un accident in orice moment.
Starea de pericol grav si iminent de accidentare poate fi constatata de catre orice lucrator din intreprindere si/sau unitate, lucrator al serviciului extern de prevenire si protectie cu care intreprinderea si/sau unitatea a incheiat contract, precum si de catre inspectorii de munca.
Stabilirea locurilor de munca din orice sector de activitate, inclusiv HORECA, unde pot sa apara situatii de pericol grav si iminent se poate face numai in urma realizarii evaluarii riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca.
Numai in urma identificarii pericolelor si evaluarii riscurilor pentru fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv executant, sarcina de munca, mijloace de munca/ echipamente de munca si mediul de munca pe locuri de munca/posturi de lucru, angajatorul isi poate indeplini urmatoarele obligatii:
- sa informeze, cât mai curând posibil, toti lucratorii care sunt sau pot fi expusi unui pericol grav si iminent despre riscurile implicate de acest pericol, precum si despre masurile luate ori care trebuie sa fie luate pentru protectia lor;
- sa ia masuri si sa furnize instructiuni pentru a da lucratorilor posibilitatea sa opreasca lucrul si/sau sa paraseasca imediat locul de munca si sa se indrepte spre o zona sigura, in caz de pericol grav si iminent.