Anastasiu: Nicio firma din HoReCa nu a primit banii pentru programul de munca flexibil

Ioana Pavel
Ioana Pavel
14 Decembrie 2020
14 Decembrie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
dragos anastasiufirme horecaprogram reducere kurzarbeit
Anastasiu: Nicio firma din HoReCa nu a primit banii pentru programul de munca flexibil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul unei conferinte de presa organizate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Dragos Anastasiu, unul dintre  reprezentantii patronatelor din industria turistica, a precizat ca, din informatiile pe care le are, nicio firma din domeniul HoReCa nu a primit inca banii pentru programul de munca flexibil, in ciuda cererilor facute de angajatori pentru decontare inca din septembrie si octombrie. 
 
"Din punct de vedere al decontarii, imi pare rau sa va anunt, ca eu nu stiu - si am dat pe toate canalele noastre - nicio firma care sa fi primit banii pe kurzarbeit pana in momentul de fata. Poate ca voi aveti alte informatii si imi cer scuze daca lansez vreo informatie semi-adevarata, dar tot ce inseamna HoReCa va garantez ca nu a primit banii, pentru ca acolo sunt eu conectat, desi s-au facut cereri referitoare la luna septembrie, la luna octombrie. La 10 zile trebuia ca banii sa fie acolo. Prima idee a fost ca n-a fost rectificare bugetara, intre timp s-a facut rectificare bugetara, nu stim de ce platile nu sunt facute, cert este ca angajatorii au facut aceste plati si nu au fost decontate pana in acest moment. Ma refer in mod special la industriile profund afectate, cum ar fi ospitalitate, evenimente, cultura, sport si asa mai departe. Din punctul acesta de vedere, apelul nostru catre guvernanti este sa dea drumul la bani", a afirmat Dragos Anastasiu, citat de Agerpres.
 
De asemenea, Dragos Anastasiu a criticat intrarea in vigoare a Legii 282/2020 care anuleaza prevederile OUG 211/2020 (ordonanta pe care omul de afaceri o considera benefica pentru angajatorii din Romania). 
 
"OUG 211 a venit acum vreo doua saptamani - o completare exceptionala pentru noi, si noi am discutat-o cu Guvernul si ne-am bucurat foarte tare ca ea a fost implementata, o ordonanta care aduce imbunatatiri: flexibilizarea se duce pana la 80%, se prelungeste kurzarbeit pana in iulie anul viitor, deci inca 6 luni. Hatisul acesta legislativ in care ne aflam, in care Guvernul face ceva, Parlamentul face altceva, a facut ca acum doua zile sa se publice Legea 282 din 2020, care reprezinta Ordonanta de Urgenta 132, adica prima, promulgata ca si lege. Si aceasta lege intra in vigoare de maine, ea infirma prevederile Ordonantei 211, adica acele bune schimbari care s-au facut prin OUG 211. Suntem in situatia in care, incepand de maine, cand intra in vigoare legea, ne intoarcem la 50% maxim, s-a introdus acordul sindicatului, ceea ce pe de o parte pare de bun simt, pe de alta parte, in contextul de impredictibilitate in care ne aflam, ingreuneaza proiectul, si a disparut perioada de 6 luni, pana in iulie anul viitor, si ne-am intors la starea de alerta plus 3 luni, pentru ca aceasta lege promulgata bate Ordonanta 211. Facem un apel catre toti cei care sunt decidenti in aceasta tara sa puna la punct aceasta chestiune, pentru ca nu este o treaba controversata. Sper ca a doua zi dupa instalarea noului Guvern sa avem aceasta ordonanta de urgenta care repune in imagine prevederile Ordonantei 211", a precizat Dragos Anastasiu, potrivit aceleiasi surse.
 
Totodata, facand referire la posibilitatea oferita initial de OUG 211 de a flexibiliza munca pana la 80%, Anastasiu considera ca, in conditiile in care activitatea HoReCa are in prezent doar 10-20% din cifra de afaceri, programul Kurzarbeit devine inutil, iar angajatorii din domeniu trec la concedieri. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]