Stagiu suplimentar pentru lucru in grupa II de munca

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
17 Aprilie 2015
17 Aprilie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
vechimea in muncavechimea in serviciu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Inainte de 31 dec 1989 anumite locuri de munca din cadrul societatii noastre se incadrau in grupa II de munca. Intrabarea este daca persoanele care au lucrat sub 5 ani la aceste locuri de munca beneficieaza sau nu de stagiu suplimentar de 3 luni pentru fiecare an lucrat in aceste conditii de munca."

Raspunsul specialistului PortalCodulMuncii.ro:

"Da, in temeiul art. 17 coroborat cu prevederile art. 18 din Legea 263/2010
privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru perioadele lucrate in fostele grupe I si a II-a de munca, persoana in cauza beneficiaza, de un spor suplimentar la vechimea in munca de 6 luni/an pentru grupa I de munca si de 3 luni/an pentru grupa a II-a de munca.

Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I, a II-a, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca.

Odata cu intrarea in vigoare a noului sistem de pensii publice stabilit prin Legea nr. 19/2000, incepand cu 1 aprilie 2001, fostele grupe I si a – II-a de munca sunt inlocuite cu conditii  speciale si deosebite de munca  
Asadar, referirea la incadrarea locurilor de munca in grupa I si a II-a de munca se realizeaza pana la data de 1 aprilie 2001.

Apreciem ca, sporul suplimentar la vechimea in munca reglementat in cuprinsul art. 17 si 18 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare se acorda si persoanelor care au lucrat in grupele I si a –II –a de munca inainte de  data de 1 aprilie 2001.

In ceea ce priveste perioada minima de acodare a acestui spor suplimentar la vechime/stagiu, precizam ca, spre deosebire de reducerea varstei de pensionare, legea nu instituie un astfel de prag, stabilind ca, pentru fiecare an desfasurat in grupa I de munca se acorda un spor suplimentar de 6 luni, in timp ce pentru fiecare an desfasurat in grupa a II-a de munca se acorda 3 luni.

Asadar, pentru fiecare an desfasurat in fostele grupe de munca I si a II-a, persoana in cauza beneficiaza de 6 si respectiv 3 luni, spor suplimentar la stagiul de cotizare."

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]