Campania nationala privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata in activitatea desfasurata de angajatori din domeniile de activitate coafura, infrumusetare si intretinere corporala s-a finalizat cu amenzi de peste 600.000 de lei pentru angajatori, dar si pentru persoane fizice.
Actiunile de control s-au desfasurat la nivel national, in perioada 17 - 20.01.2024, si au vizat identificarea cazurilor de munca nedeclarata la angajatori care isi desfasoara activitatea in domeniile: activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare si activitati de intretinere corporala, precum si verificarea respectarii, de catre acesti angajatori, a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca.
Aflati cum sa eliminati complet riscul unui accident de munca si cum sa evitati orice problema care tine de SSM cu ajutorul Ghidului practic de sanatate si securitate in munca.
Absolut tot ce trebuie sa stiti despre SSM gasiti in Ghid practic de sanatate si securitate in munca, detalii AICI >>>
Obiectivele campaniei au fost identificarea si combaterea muncii nedeclarate si luarea masurilor care se impun pentru determinarea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca, inclusiv incheierea contractelor individuale de munca pentru persoanele depistate fara forme legale de angajare, identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca tinerilor si a copiilor, eliminarea neconformitatilor constatate prin dispunerea de masuri obligatorii de intrare in legalitate si aplicarea de sanctiuni contraventionale corespunzatoare si, astfel, diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea prevederilor legale mentionate.
In acest scop, inspectorii de munca au verificat modul in care angajatorii respecta prevederile legale cu privire la:
- angajarea personalului, inclusiv transmiterea contractelor individuale de munca in aplicatia REVISAL, in termenul legal;
- timpul de munca si timpul de odihna;
- repausuri periodice (repausul saptamanal, zilnic, sarbatorile legale);
- salarizarea.
Cele mai frecvente neconformitati constate au fost urmatoarele:
- contracte individuale de munca neincheiate in forma scrisa;
- netransmiterea, in Revisal, a contractelor individuale de munca anterior datei inceperii activitatii;
- neevidentierea reala, in documentele de evidenta a timpului de munca, a numarului de ore efectiv lucrate de catre salariati;
- in regulamentul intern nu au fost prevazute toate categoriile de dispozitii prevazute in Codul Muncii;
- lipsa copiei dupa contractele individuale de munca la locul de munca;
- nerespectarea prevederilor referitoare la completarea REGES/REVISAL;
- nerespectarea obligatiei angajatorului de a tine, la locul de munca, o evidenta a orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat.
Ca urmare a celor 1739 de controale efectuate, 22 de angajatori si 2 persoane fizice au fost sanctionati pentru utilizarea, respectiv prestarea de munca nedeclarata. Un angajator a fost sanctionat pentru utilizarea de munca nedeclarata a tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 -18 ani. Valoarea totala a amenzilor este de 615.300 de lei, din care 450.000 de lei pentru munca nedeclarata.
”Din analizele privind incidenta muncii nedeclarate si subdeclarate, realizate pe baza rezultatelor actiunilor de control anterioare, domeniul serviciilor de infrumusetate este unul dintre domeniile cu risc crescut in special in privinta cazurilor de munca subdeclarata. Ca urmare a neconformitatilor depistate, inspectorii de munca au aplicat 267 de sanctiuni si au dispus 1043 de masuri cu termene concrete de remediere, al caror mod de indeplinire la termenele scadente va fi monitorizat. Campaniile pentru depistarea si sanctionarea cazurilor de munca nedeclarata raman prioritatea actiunilor noastre de control, deoarece ne dorim sa crestem gradul de constientizare a angajatorilor si a angajatilor in ceea ce priveste consecintele sociale si economice negative pe care le produce acest fenomen care aduce cu sine riscuri majore si prejudicii atat pentru cei implicati, cat si pentru societate.”, a declarat Mihai Nicolae Uca, inspector general de stat adjunct.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu handicap. Compania nu are locuri de munca vacanteIntrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Prelungire durataIntrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. (1) lit. c). I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<