legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Caz practic, rezolvat de specialisti: Concediu de maternitate pentru persoana cu handicap

02 Mai 2014
02 Mai 2014
concediu de maternitateconcediu de maternitate handicap
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam situatia expusa de un angajator ce detine raporturi de munca cu o salariata cu grad de handicap, care este insarcinata si care doreste sa intre in concediu de maternitate incepand cu luna a 6-a de sarcina.

Cu ajutorul expertilor, vom stabili care sunt consecintele de care sa tinem cont, luand in considerare faptul ca se vor depasi cele 126 de zile de concediu de maternitate. In aceasta situatie, vom stabili si daca cele 42 de zile de lauzie mai sunt obligatorii.

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:


Potrivit art. 24 alin. (3) din OUG 158 din 2005 privind concediul si indemnizatia de maternitate, persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.

Tinem cont de prevederile art. 1 lit.  g) din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa il efectueze dupa nastere, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele in conditiile legii.

Atentie! Normele metodologice de aplicare a OUG 96/2003 stabilesc ca, pentru protectia sanatatii mamei si a copilului este interzis angajatorilor sa permita salariatelor sa revina la locul de munca in cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

Cu toate ca OUG 158/2005 stabileste ca persoanele cu handicap beneficiaza la cerere, de concediu pentru sarcina incepand cu luna a 6-a de sarcina, nu avem o prevedere legala prin care sa se stabileasca faptul ca in cazul acestor salariate, durata concediului de maternitate este mai mare de 126 de zile calendaristice. Totodata, OUG 96/2003 nu prevede o exceptie in cazul persoanelor cu handicap de la regula concediului postnatal obligatoriu.

Asadar, desi art. 24 alin. (3) din OUG 158/2005 stabileste ca persoanele cu handicap pot beneficia de concediu pentru sarcina apreciem ca aceasta prevedere legala nu poate fi aplicata cata vreme nu exista prevedere care sa stabileasca ca pentru aceste salariate durata concediului de maternitate este mai mare de 126 de zile calendaristice sau sa le excepteze de la efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]