Va prezentam mai jos care este tratamentul fiscal, din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, aplicabil in cazul platilor compensatorii acordate in urma concedierilor colective, stabilite prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate.
Raspuns
Potrivit prevederilor art. 296^4 alin. (1) lit. t) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile reprezentand plati compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de munca, se includ in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
Sumele reprezentand plati compensatorii (suportate de angajator, potrivit contractului colectiv de munca) acordate persoanelor care nu se mai regasesc in raporturi juridice cu angajatorul, nu se cuprind in baza de calcul a:
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate [art. 296^16 lit. e2) din Codul fiscal, coroborat cu pct. 22 lit. j) din Normele metodolgice de aplicare a Titlului IX^2 din Codul fiscal];
- contributiilor de asigurari pentru somaj [art. 296^16 lit. c1] din Codul fiscal, coroborat cu pct. 23 lit. l) din Normele metodolgice de aplicare a Titlului IX^2 din Codul fiscal];
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale [pct. 24 lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal].
In consecinta, se datoreaza:
- contributiile de asigurari sociale;
- contributiile de asigurari sociale de sanatate;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Baza legala: Legea nr 571 / 2003 articolul 296^4 alin. (1) lit. t)
Sursa: ANAF