Vesti bune pentru angajatii romani, in contextul in care ministrul muncii, Marius Budai, a facut un anunt interesant pentru cei care activeaza pe piata muncii din Romania.
Vorbim despre un nou proiect de lege propus de Ministerul Muncii care are in vedere sistemul de pensii romanesc. Asadar, este vorba despre acordarea unei pensii ocupationale suplimentare, beneficiu pe care chiar angajatorul l-ar putea oferi salariatilor.
Iata ce a declarat ministrul muncii pentru un post de televiziune, citat de Agerpres:
"Este un proiect de lege prin care ne propunem sa completam arhitectura sistemului de pensii din Romania. Ce anume vom propune in aceasta lege? Doua Directive europene. Una care sa creeze cadrul legal pentru activitatea si supravegherea institutiilor care furnizeaza servicii de pensii ocupationale si alta Directiva prin care avem posibilitatea sa crestem mobilitatea lucratorilor in statele membre prin acest cadru, prin imbunatatirea dobandirii si pastrarii dreptului la o pensie suplimentara. (...) Trebuie sa facem precizarea: este o pensie suplimentara distincta si in completarea tipurilor de pensie existente la aceasta data in Romania. Este o pensie facultativa, prin care se da posibilitatea angajatorilor sa decida si sa stabileasca o astfel de pensie pentru angajatii lui. Angajatul doar daca doreste poate participa si el la aceasta schema, este o pensie pe care angajatorul o poate crea, un beneficia pe care angajatorul il poate crea pentru angajatii lui".
Actul normativ transpune Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European si a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activitatile si supravegherea institutiilor pentru furnizarea de pensii ocupationale (IORP) cu termen de implementare 13 ianuarie 2019, conform site-ului Ministerului Muncii:
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
"Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea si functionarea fondurilor de pensii ocupationale se creeaza premisele pentru obtinerea unei pensii ocupationale, suplimentara, distincta si in completarea tipurilor de pensii acordate in cadrul sistemelor de pensii din Romania. Prin prezentul proiect de lege se stabilesc elementele necesare infiintarii schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora. Componenta de pensii ocupationale este prevazut a fi facultativa. Astfel, potrivit proiectului de lege, initiativa constituirii unui fond de pensii ocupationale apartine exclusiv unui administrator autorizat in timp ce schema de pensii este stabilita de catre fiecare angajator care doreste si are capacitatea financiara sa ofere angajatilor sai astfel de beneficii", se mentioneaza in document.
Ce obligatii ar avea angajatorii?
Angajatorul care decide intocmirea unei scheme de pensii ocupationale are obligatia sa ofere schema tuturor angajatilor sai si sa vireze contributii.
IMPORTANT
Angajatul va putea contribui si participa la randul sau, respectand schema mai sus mentionata. De asemenea angajatorul va fi cel care va decide intregul proces. Poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru salariati tinand cont de vechime, functie sau drepturi salariale.
Participantul poate sa-si pastreze calitatea de participant la toate fondurile, urmand a le cumula la momentul pensionarii, respectand legislatia in vigoare.