Pensia suplimentara, un beneficiu pe care angajatorul il poate oferi salariatilor? Nou proiect de lege de la Ministerul Muncii

pensie suplimentara angajatipensie suplimentara salariati 2019legea pensiilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru angajatii romani, in contextul in care ministrul muncii, Marius Budai, a facut un anunt interesant pentru cei care activeaza pe piata muncii din Romania.

Vorbim despre un nou proiect de lege propus de Ministerul Muncii care are in vedere sistemul de pensii romanesc. Asadar, este vorba despre acordarea unei pensii ocupationale suplimentare, beneficiu pe care chiar angajatorul l-ar putea oferi salariatilor.

Iata ce a declarat ministrul muncii pentru un post de televiziune, citat de Agerpres:


"Este un proiect de lege prin care ne propunem sa completam arhitectura sistemului de pensii din Romania. Ce anume vom propune in aceasta lege? Doua Directive europene. Una care sa creeze cadrul legal pentru activitatea si supravegherea institutiilor care furnizeaza servicii de pensii ocupationale si alta Directiva prin care avem posibilitatea sa crestem mobilitatea lucratorilor in statele membre prin acest cadru, prin imbunatatirea dobandirii si pastrarii dreptului la o pensie suplimentara. (...) Trebuie sa facem precizarea: este o pensie suplimentara distincta si in completarea tipurilor de pensie existente la aceasta data in Romania. Este o pensie facultativa, prin care se da posibilitatea angajatorilor sa decida si sa stabileasca o astfel de pensie pentru angajatii lui. Angajatul doar daca doreste poate participa si el la aceasta schema, este o pensie pe care angajatorul o poate crea, un beneficia pe care angajatorul il poate crea pentru angajatii lui".

Actul normativ transpune Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European si a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activitatile si supravegherea institutiilor pentru furnizarea de pensii ocupationale (IORP) cu termen de implementare 13 ianuarie 2019, conform site-ului Ministerului Muncii:


"Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea si functionarea fondurilor de pensii ocupationale se creeaza premisele pentru obtinerea unei pensii ocupationale, suplimentara, distincta si in completarea tipurilor de pensii acordate in cadrul sistemelor de pensii din Romania. Prin prezentul proiect de lege se stabilesc elementele necesare infiintarii schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora. Componenta de pensii ocupationale este prevazut a fi facultativa. Astfel, potrivit proiectului de lege, initiativa constituirii unui fond de pensii ocupationale apartine exclusiv unui administrator autorizat in timp ce schema de pensii este stabilita de catre fiecare angajator care doreste si are capacitatea financiara sa ofere angajatilor sai astfel de beneficii", se mentioneaza in document.


Ce obligatii ar avea angajatorii?

Angajatorul care decide intocmirea unei scheme de pensii ocupationale are obligatia sa ofere schema tuturor angajatilor sai si sa vireze contributii.


IMPORTANT

Angajatul va putea contribui si participa la randul sau, respectand schema mai sus mentionata. De asemenea angajatorul va fi cel care va decide intregul proces. Poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru salariati tinand cont de vechime, functie sau drepturi salariale.

Participantul poate sa-si pastreze calitatea de participant la toate fondurile, urmand a le cumula la momentul pensionarii, respectand legislatia in vigoare.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie suplimentara angajatipensie suplimentara salariati 2019legea pensiilor

Data aparitiei: 07 Ianuarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensia suplimentara, un beneficiu pe care angajatorul il poate oferi salariatilor? Nou proiect de lege de la Ministerul Muncii Nota: 3.75 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]