Va prezentam mai jos modul de calcul in cazul disponibilizarilor cu plati compensatorii: somaj + venit de completare, pornind de la situatia in care durata disponibilizarii a fost de 3 ani in perioada martie 2005 - pana in 2008 (200 lei somaj + 300 lei venit de completare).
Solutia consultantului:
Conform 7 lit. b) si d) din OUG 116/2006 privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si a societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale.
Persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de urmatoarele drepturi:
Concedierea perfect legala
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
40 Modele de Regulament Intern
b) indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;
d) venit lunar de completare.
Art. 19 alin. (1) din acelasi act normativ, sumele prevazute la art. 7 lit. a) si d) sunt exceptate de la plata contributiilor catre bugetul asigurarilor sociale de stat iar potrivit alin. (2) perioada prevazuta la art. 81 alin. (2) (perioada in care s-a beneficiat de venitul de completare) constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Alin. (3) al art. 19 stabileste ca venitul asigurat, utilizat la stabilirea drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare, este egal cu salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica.
Potrivit art. 19 alin. (6) din OUG 116/2006 in vederea certificarii de catre casele teritoriale de pensii a stagiului de cotizare realizat in conditiile alin. (2) si (5), incepand cu data incetarii platii venitului lunar de completare, agentiile pentru ocuparea fortei de munca vor elibera persoanelor solicitante adeverinte care sa ateste perioadele in care au beneficiat de acest drept, precum si cuantumul venitului asigurat, prevazut la alin. (3).
Asadar, pentru venitul de completare beneficiarul trebuie sa solicite eliberarea adeverintei prevazute la art. 19 alin. (6) din OUG 116/2006.
Perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatie de somaj constituie perioada contributiva. Asupra acesteia se datoreaza contributie de asigurari sociale si se suporta integral din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei stabilite pentru conditii normale de munca astfel cum dispune art. 31 alin. (4) din Legea 263/2010.
Calculul si plata contributiei de asigurari sociale pentru someri se fac lunar de catre institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj.
De asemenea, asupra indemnizatiei de somaj s-a datorat contributie la sistemul asigurarilor sociale si in perioada in care a fost in vigoare Legea 19/2000.
In consecinta, perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatie de somaj constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii iar la stabilirea pensiei se ia in calcul indemnizatia de somaj.