Valabil la 6.09.2011
Atunci cand este cazul, reintegrarea salariatilor poate tine cont si de platile compensatorii efectuate cu ocazia disponibilizarii. Astfel, o societate disponibilizeaza la inceputul anului in curs mai multi salariati prin concediere colectiva. Sase angajati dintre acestia vor trebui reintegrati in urma unei hotarari judecatoresti incepand cu luna septembrie. Cum va proceda angajatorul, dat fiind faptul ca in luna ianuarie acesti salariati au primit salarii compensatorii?
In materia dreptului muncii, hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept, astfel cum prevede art. 274 din Codul muncii ceea ce inseamna ca de la data pronuntarii unei astfel de hotarari, angajatorul are obligatia de a-l reintegra pe salariat.
Astfel, daca instanta de judecata a dispus anularea deciziei de concediere si repunerea partilor in situatia anterioara, devine aplicabil principiul retroactivitatii potrivit caruia nulitatea produce efecte nu numai pentru viitor ci si pentru trecut.
Retroactivitatea presupune inlaturarea efectelor deciziei de concediere care s-au produs intre momentul emiterii acesteia si cel al anularii sale, ajungandu-se in situatia in care, nu ar fi intervenit niciodata concedierea.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
De aceea, art. 80 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Altfel spus, hotararea judecatoreasca prin care o decizie de concediere a fost anulata cu repunerea in situatia anterioara presupune ca raportul juridic dintre angajator si salariat nu a incetat niciodata. Or, acordarea platilor compensatorii a fost determinata de concedierea salariatilor fara culpa lor, iar acordarea acestora s-a facut in baza deciziilor de concediere, decizii ce au fost anulate de instanta de judecata.
In consecinta, angajatorul are obligatia sa ii reintegreze pe salariati si sa le plateasca despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, iar salariatii au obligatia sa restituie platile compensatorii ce le-au fost acordate in baza deciziilor de concediere anulate de instanta de judecata.