Legea internshipului, in dezbatere publica. Ce trebuie sa stie angajatorii

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
14 Iunie 2017
14 Iunie 2017
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
legea internshipraport de muncaprogram internship
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 14 iunie:

Legea Internshipului a fost pusa in dezbatere publica de Ministerul Muncii, care reglementeaza conditiile care trebuie indeplinite de un angajator pentru a putea primi un tanar in practica.


Despre ce obligatii este vorba? Incheierea unui contract si plata unei indemnizatii pentru munca prestata, doar doua dintre conditii. Ramane de vazut ce modificari se vor mai petrece avand in vedere ca Legea internshipului va ramane in dezbatere publica pana pe 20 iulie.

Care sunt conditiile pentru a primi tineri in internship?

Este vorba despre persoanele care au implinit 16 ani, acestea pot participa la activitati de pregatire si practica in cadrul companiilor si institutiilor de stat, intr-o perioada numita de "internship", informeaza Mediafax.

Exista conditii si pentru firme, asa cum era de asteptat. Pentru a putea primi tineri in practica, trebuie sa aiba cel putin cinci salariati, sa nu fie in insolventa si sa nu fi facut concedieri colective in ultimele 12 luni.

"In termen de cinci zile de la comunicarea referatului de evaluare final, organizatia gazda are obligatia de a elibera internului un certificat de internship care sa ateste perioada in care acesta a desfasurat activitatea in baza contractului de internship, activitatile desfasurate si calificativul obtinut in urma evaluarii. (...) Certificatul de internship poate atesta inclusiv efectuarea practicii de specialitate obligatorii prevazute in planul de invatamant, in conformitate cu Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor", este specificat in acest proiect legislativ.

Recent, Guvernul a adoptat un memorandum care vizeaza eliminarea confuziilor dintre raportul de internship si raportul de munca, astfel incat internship-ul sa nu devina o forma mascata de angajare.

Stagiile profesionale si programele de internship ofera tinerilor posibilitatea de a experimenta lucrul intr-un mediu organizat, prin familiarizarea cu metodele de lucru si aplicarea cunostintelor acumulate in perioada de studiu, dobandind astfel experiente relevante in domeniile vizate. Programele de internship contribuie la definirea mai clara a perspectivelor de cariera ale studentilor, pentru o insertie mai rapida pe piata muncii, transmite Executivul.

In acest context,Guvernul va initia consultari cu institutiile publice si private, cele de invatamant si ONG-uri, pentru elaborarea unui proiect de lege care sa reglementeze programele de tip internship si relatia dintre interni si organizatia-gazda, printr-un nou tip de contract, cel de internship.

Consultarile urmaresc sa preintampine nevoile, asteptarile si exigentele tuturor partilor implicate in organizarea stagiilor profesionale de tip internship (institutii ale administratiei publice centrale, mediul privat, mediul academic, organizatii de tineret si de voluntariat).

Piata programelor de internship a cunoscut o ascensiune remarcabila in Romania, in ultimii cinci ani. In anul 2013, Executivul a initiat Programul Oficial de Internship al Guvernului Romaniei, aflat anul acesta la a cincea editie, care ofera tinerilor oportunitatea de familiarizare cu metodele de lucru ale administratiei publice centrale.

Dincolo de activitatea zilnica in cadrul administratiei centrale, stagiarii au ocazia sa participe la discutii si mese rotunde in prezenta unor inalti oficiali ai statului roman, precum si la training-uri si workshop-uri tematice.



Sursa: Guvernul Romaniei

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]