Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu art. 17 alin. (4) din Codul muncii, republicat. Prin urmare, odata cu intrarea in vigoare a noilor dispozitii legale, contractele individuale de munca ale salariatilor vor contine si aceste criterii.
Evaluarea salariatilor devine obligatorie in cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri individuale sau colective.
Literatura de specialitate releva ca evaluarea performantelor salariatilor reprezinta activitatea de baza a managementului resurselor umane desfasurata in vedererea determinarii gradului in care angajatii isi indeplinesc sarcinile si responsabilitatile care le revin.
In privinta angajatilor din sistemul privat evaluarea performantelor profesionale se realizeaza in conditiile si termenele stabilite prin reglementarile interne de la nivelul angajatorilor (contracte colective de munca, regulamente interne).
Potrivit art. 63 alin. (2) din Codul muncii, republicat, concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Totodata, conform lit. i) din art. 258 din Codul muncii , republicat, astfel cum a fost introdusa prin Legea nr. 40/2011 , regulamentul intern cuprinde si dispozitii referitoare la criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.
Asadar, prin CCM si regulamentul intern se va stabili procedura de evaluare a performantelor salariatilor, respectiv termenele si conditiile in care se va desfasura evaluarea, procedura care se va aplica cu titlu obligatoriu salariatilor ce vor fi concediati pentru necorespundere profesionala.
Ca urmare a evaluarii, unii salariati vor putea fi promovati, iar altii gasiti necorespunzator pentru cerintele postului vor putea fi concediati pentru necorespundere profesionala.
Evaluarea performantelor salariatilor este un concept ce face parte din managementul resurselor umane de la nivelul angajatorului.
Prin urmare, apreciem ca evaluarea salariatilor trebuie sa vizeze intregul personal al angajatorului, stabilindu-se un sistem formal de evaluare a performantei care sa fie aplicat unitar personalului de aceeasi specialitate sau tuturor acelora care detin posturi identice, iar procedura de evaluare sa se aplice tuturor salariatilor, nu numai celor care vor fi concediati pentru necorespundere sau in cazul concedierilor colective.
Furnizarea de documente cat mai complete, cat mai exacte si totodata verificabile in vederea elaborarii deciziilor de personal constituie o cerinta deosebit de importanta in sustinerea sistemelor de evaluare a performantelor, insa documentatia apare foarte importanta in special in situatiile in care evaluarea performantei este folosita in deciziile de promovare sau concediere. Potrivit specialistului in domeniul resurselor umane, P. Lemaitre, evaluarea reprezinta operatiunea de elaborare periodica a bilantului muncii depuse de colaboratori, in scopul discutarii cu acestia a progreselor inregistrate si a masurilor necesare a fi luate in viitor. Prin urmare, de esenta evaluarii profesionale este caracterul periodic al acestei operatiuni.
Periodicitatea evaluarii salariatilor este stabilita in cadrul procedurii, asa incat, odata ce a stabilit o anumita periodicitate, evident ca va trebui sa respecte regulile stabilite, sa efectueze evaluarea si sa detina in urma acesteia documente care fac dovada indeplinirii acesteia.
Pentru aceste motive consideram ca evaluarea salariatilor este o procedura obligatorie la nivelul oricarui angajator.
Potrivit art. 63 alin. (2) din Codul muncii - Legea 53/2003 , concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala locului de munca in care este incadrat poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Prin urmare, evaluarea este o conditie obligatorie pentru concedierea salariatilor pentru necorespundere profesionala si procedura de evaluare este reglementat in contractul colectiv de munca la nivel de unitate iar in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Desi Codul muncii prevede numai obligativitatea inserarii acestor criterii de evaluare in continutul contractului individual de munca, fara a dispune insa o anumita sanctiune pentru nerespectarea indeplinirii acestei obligatii, in unele opinii s-a interpretat, ca nu ar exista o sanctiune - din moment ce Codul muncii care reglementeaza o atare obligativitate nu o prevede. Insa, potrivit art. 5 lit. a) din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, aceasta, controleaza modul in care sunt respectate prevederile referitoare la relatiile de munca. In temeiul art. 19 din aceeasi lege inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale. Conform art. 21 din Legea 108/1999 refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 si art. 19 din lege, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei. In consecinta, si nerespectarea masurii dispuse angajatorului de a avea inserate in cuprinsul contractului individual de munca, potrivit art. 17 din Codul muncii, a criteriilor de evaluare, poate fi sanctionata contraventional asa cum am aratat mai sus.