Pe agenda reuniunii, la care au participat oficiali si ministri de resort, s-au aflat teme care au vizat buna functionare a pietei muncii, cu asigurarea unor conditii de lucru si de acces echitabile pentru toti lucratorii si Semestrul European pentru aspectele referitoare la ocuparea fortei de munca si politica sociala, care a fost principalul punct al dezbaterii.
Consiliul a luat act de progresele inregistrate in ceea ce priveste negocierea textului propunerii de Directiva a Consiliului cu privire la punerea in aplicare a principiului tratamentului egal al persoanelor indiferent de religie sau convingeri, handicap, varsta sau orientare sexuala.
Legislatia Muncii si Salarizare 2019. Modele de contracte, decizii, acte aditionale, formulare, declaratii
Inspectorii ITM isi bazeaza verificarile pe acte, pe documente. Ii intereseaza mai putin ceea ce le spunem legat de ele, deoarece pentru ei este important sa verifice:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
- contracte de munca
- decizii de incetare CIM
- acte aditional la CIM, etc
Cum ne asiguram ca sunt toate intocmite corect? Mai ales ca modificarile din 2019 cam dau lucrurile peste cap.
Ei bine, exista un Kit de documente instant obligatorii in Legislatia muncii si Salarizare ...click aici pentru detalii complete despre kit >>
De asemenea, ministrii au adoptat trei seturi de concluzii elaborate de Presedintia romana, cu privire la diferentele de remunerare dintre femei si barbati, la implicatiile noilor forme de munca si a evolutiilor tehnologice asupra securitatii si sanatatii lucratorilor, precum si la Raportul special al Curtii de Conturi Europene privind Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane.
Concluziile privind reducerea diferentelor de remunerare intre femei si barbati si cele privind implicatiile noilor forme de munca asupra securitatii si sanatatii in munca au reprezentat prioritatile sectoriale ale Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene.
“Prin promovarea unui set de Concluzii ale Consiliului privind asigurarea securitatii si sanatatii in munca in contextul noilor forme de munca, ne propunem sa facem un pas inainte in acest domeniu, in directia promovarii unor masuri concrete la nivelul UE si a unei abordari comune la nivelul statelor membre”, a precizat ministrul Marius Budai.
Pentru a asigura o mobilitate echitabila a lucratorilor, Statele Membre au stabilit sediul viitoarei Autoritati Europene a Muncii in Slovacia, la Bratislava.
Tot in 13 iunie a avut loc si un dejun de lucru ministerial pe tema mobilitatii fortei de munca, la care a participat si ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, unde s-au discutat factorii care ar putea facilita mobilitatea eficienta a fortei de munca pe piata unica a UE si care ar putea promova revenirea lucratorilor mobili in tara natala.
La finalul reuniunii, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, a predat, simbolic, Finlandei, tara care va succeda Romania la Presedintia Consiliului Uniunii Europene, mandatul pe care l-a detinut pe domeniul Ocuparii Fortei de Munca, Politica Sociala, Sanatate si Consumatori – sectiunea ocupare si afaceri sociale (EPSCO).
Informatii suplimentare:
In perioada detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a reusit sa obtina o abordare generala partiala cu privire la propunerea de Regulament privind Fondul european de ajustare la globalizare si sa inchida o serie de dosare din domeniul sau de competenta:
- Directiva privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor;
- Directiva privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca - lotul III;
- Directiva privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in UE;
- Regulamentul privind infiintarea Autoritatii Europene a Muncii.
Sursa: Ministerul Muncii