Directiva privind egalitatea de tratament si asigurarea unor conditii de lucru si de acces echitabile pentru toti, principalele obiective in UE

egalitate de tratamentforta de munca 2019modele de contracteconditii de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va aducem la cunostinta ca ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, a prezidat joi, 13 iunie 2019, dezbaterile reuniunii formale a Consiliului Ocuparea Fortei de Munca, Politica Sociala, Sanatate si Consumatori – sectiunea ocupare si afaceri sociale (EPSCO) desfasurata la Luxemburg.

Pe agenda reuniunii, la care au participat oficiali si ministri de resort, s-au aflat teme care au vizat buna functionare a pietei muncii, cu asigurarea unor conditii de lucru si de acces echitabile pentru toti lucratorii si Semestrul European pentru aspectele referitoare la ocuparea fortei de munca si politica sociala, care a fost principalul punct al dezbaterii.

Consiliul a luat act de progresele inregistrate in ceea ce priveste negocierea textului propunerii de Directiva a Consiliului cu privire la punerea in aplicare a principiului tratamentului egal al persoanelor indiferent de religie sau convingeri, handicap, varsta sau orientare sexuala.


Legislatia Muncii si Salarizare 2019. Modele de contracte, decizii, acte aditionale, formulare, declaratii


Inspectorii ITM isi bazeaza verificarile pe acte, pe documente. Ii intereseaza mai putin ceea ce le spunem legat de ele, deoarece pentru ei este important sa verifice:
 
- contracte de munca
- decizii de incetare CIM
- acte aditional la CIM, etc


 Cum ne asiguram ca sunt toate intocmite corect? Mai ales ca modificarile din 2019 cam dau lucrurile peste cap.
 

Ei bine, exista un Kit de documente instant obligatorii in Legislatia muncii si Salarizare ...click aici pentru detalii complete despre kit >>


De asemenea, ministrii au adoptat trei seturi de concluzii elaborate de Presedintia romana, cu privire la diferentele de remunerare dintre femei si barbati, la implicatiile noilor forme de munca si a evolutiilor tehnologice asupra securitatii si sanatatii lucratorilor, precum si la Raportul special al Curtii de Conturi Europene privind Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane.

Concluziile privind reducerea diferentelor de remunerare intre femei si barbati si cele privind implicatiile noilor forme de munca asupra securitatii si sanatatii in munca au reprezentat prioritatile sectoriale ale Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene.

 “Prin promovarea unui set de Concluzii ale Consiliului privind asigurarea securitatii si sanatatii in munca in contextul noilor forme de munca, ne propunem sa facem un pas inainte in acest domeniu, in directia promovarii unor masuri concrete la nivelul UE si a unei abordari comune la nivelul statelor membre”, a precizat ministrul Marius Budai.

Pentru a asigura o mobilitate echitabila a lucratorilor, Statele Membre au stabilit sediul viitoarei Autoritati Europene a Muncii in Slovacia, la Bratislava.

Tot in 13 iunie a avut loc si un dejun de lucru ministerial pe tema mobilitatii fortei de munca, la care a participat si ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, unde s-au discutat factorii care ar putea facilita mobilitatea eficienta a fortei de munca pe piata unica a UE si care ar putea promova revenirea lucratorilor mobili in tara natala.

La finalul reuniunii, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, a predat, simbolic, Finlandei, tara care va succeda Romania la Presedintia Consiliului Uniunii Europene, mandatul pe care l-a detinut pe domeniul Ocuparii Fortei de Munca, Politica Sociala, Sanatate si Consumatori – sectiunea ocupare si afaceri sociale (EPSCO). 

Informatii suplimentare:

In perioada detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a reusit sa obtina o abordare generala partiala cu privire la propunerea de Regulament privind Fondul european de ajustare la globalizare si sa inchida o serie de dosare din domeniul sau de competenta:

- Directiva privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor;

- Directiva privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca - lotul III;

- Directiva privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in UE;

- Regulamentul privind infiintarea Autoritatii Europene a Muncii.



Sursa: Ministerul Muncii

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
egalitate de tratamentforta de munca 2019modele de contracteconditii de lucru

Data aparitiei: 18 Iunie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Directiva privind egalitatea de tratament si asigurarea unor conditii de lucru si de acces echitabile pentru toti, principalele obiective in UE Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]