Ce recompense materiale primesti de la angajator

10 Iulie 2012
10 Iulie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariul de baza este plata orara, saptamanala sau lunara pentru munca depusa de un angajat.

Sporurile la salariul de baza reprezinta un element accesoriu al salariului. Pot fi acordate: sporul de vechime in munca, sporul pentru conditii deosebite de munca, sporuri pentru orele suplimentare si munca pe timp de noapte.

Bonusurile (stimulentele) sunt recompensele directe oferite in plus, pe langa salariu, si care sunt, de cele mai multe ori, corelate cu performantele tale (comisioane, fonduri de participare la profit).

PONT!
Exista un criteriu ce defineste sistemele de salarizare. Acest criteriu spune: „La munca egala, venituri egale“. Ei bine. Acest criteriu nu se aplica deloc in practica.
Nici macar in institutiile de stat, acolo unde salariile, cel putin de la un anumit nivel in jos, sunt standardizate.

In companiile private, salariile sunt expresia negocierii dintre angajat si angajator.
Cu alte cuvinte, daca stii sa te vinzi bine la interviu si la evaluari, ai salariu mai bun decat un coleg care poate ca munceste mai mult decat muncesti tu, dar nu stie sa arate acest lucru. Nu uita ca firmele private au o flexibilitate mai mare decat cele de stat in negocierea salariilor, asa ca exploateaza eficient acest lucru.

Oricat de mult sau de putin ai castiga, salariul tau este incadrat intr-una din cele trei sisteme de salarizare practicate in Romania (atentie, nu vorbim aici de beneficii, ci de salariu):
– salarizarea dupa timpul lucrat (cunoscuta si ca salarizarea in regie);
– salarizarea dupa rezultate (salarizarea in acord sau salarizarea prin cote procentuale/ tarfie);
– salarizarea mixta.

Aproape toate companiile au ales sa adopte, in ultimii ani, salarizarea mixta. Știm ca era mai convenabil pentru tine sa primesti un salariu fix, orice s-ar fi intamplat in firma, insa modeul occidental a fost preluat si la noi... Astfel, angajatorul iti da un salariu negociat si te motiveaza sa muncesti mai mult, sa aduci mai multi bani in firma.
Cu cat faci mai multi bani (direct sau indirect), cu atat castigi mai bine. Sau ar trebui...

Incearca, pe cat posibil, sa-ti negociezi salariul pe baza performantelor individuale, nu pe performantele tuturor angajatilor din organizatie.

Pentru ca nu banii sunt totul (nu aduc fericirea, cum spune proverbul), iti recomandam sa nu te gandesti doar la salariu. Un sistem motivational eficient cuprinde:
– veniturile,
– promovarea,
– imbunatatirea statutului in firma,
– recunoasterea muncii,
– conditii mai bune de munca.

Important! La nivel mondial s-a realizat un fel de alianta tacita a celor mai mari jucatori din fiecare domeniu (IT, Telecom, FMCG, Produse farmaceutice). Astfel, companii cu experienta, agreate de toti cei implicati, realizeaza studii privind nivelul veniturilor in functie de pozitia ocupata in firma. In consecinta, lucrurile se indreapta spre o uniformizare a veniturilor, acest fapt fiind si o masura de securitate luata de companii (se impiedica migratia personalului). Diferenta, ca intotdeauna, o faci tu. Cu cat esti mai bun in ceea ce faci, cu atat firma va avea mai multa nevoie de tine si, logic, te va recompensa pe masura.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]