Sporul pentru munca de noapte, munca suplimentara si munca in weekend in 2022

spor de noaptespor de weekendcalcul spor de weekend
Sporul pentru munca de noapte, munca suplimentara si munca in weekend in 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ce priveste sporurile care se acorda pentru munca de noapte, munca in zilele de repaus saptamanal si munca suplimentara facem urmatoarele precizari:
 
1. Este considerata munca de noapte, munca prestata in intervalul orar 22,00 – 6,00 (art. 125 din Codul muncii).
 
Astfel, este considerat salariat de noapte salariatul care efectueaza cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru noaptea.
Sporul de noapte se acorda pentru munca prestata intre orele 22.00 – 6.00 conform dispozitiilor art. 125 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Spor de noapte - ce prevede Codul Muncii? 
 

Potrivit dispozitiilor art. 126 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare salariatii de noapte beneficiaza:
 
a) fie de program redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor la salariu de minimum 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
Astfel sporul pentru munca de noapte se calculeaza in raport de fiecare ora de munca prestata in intervalul 22.00 – 6.00 00.
 

Calcul spor de weekend
 

Totodata, conform art. 125 alin. (2) salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Asadar, sporul pentru munca de noapte este de minimum 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca prestata noaptea.
 
2. Sporul pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal nu este reglementat de lege.
 

Spor de weekend  - atentie la art. 137 Codul Muncii!
 

Cu privire la munca in zilele de repaus saptamanal, art. 137 din Codul muncii stabileste urmatoarele reguli:
 
- repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
- in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca;
- zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
 
Asadar, repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura, de regula sambata si duminica iar daca acordarea in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul se poate acorda si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
Astfel, legiuitorul a stabilit numai obligatia de a acorda un spor pentru situatia in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica lasand partilor libertate deplina in stabilirea cuantumului si a conditiilor acordarii acestuia prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
Prin urmare, veti acorda sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal in conditiile stabilite prin contractul in care s-a prevazut acordarea lui (contract colectiv sau individual de munca).
 
3. Conform art. 122 alin.(1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, in aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
 
La art. 123 alin.(1) si (2) din acelasi Cod se prevede astfel:
 
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
 
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Astfel, sporul pentru munca suplimentara nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza dar mai mare poate fi.
 
Daca angajatorul negociaza si stabileste un spor de 100% pentru munca suplimentara, sporul se calculeaza la salariu de baza din luna acordarii. Totoadata, salariul de baza este salariul de baza inscris in contractul individual de munca. Salariul de baza este un element fix al salariului ce nu fluctueaza in functie de numarul zilelor lucratoare din luna.
 
Sporurile acordate salariatilor pot fi legale sau contractuale. Sporurile legale sunt cele prevazute de lege iar cele contractuale sunt prevazute de contractul colectiv de munca sau de contractul individual de munca.
 
Rezulta ca sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin contractul individual sau colectiv de munca.
Sporul, astfel stabilit, in cuantum sau procent, se va inregistra in Revisal (registrul general de evidenta a salariatilor). Asadar, sporul pentru munca suplimentara apare si in rubricile registrului general de evidenta a salariatilor.
 
In concluzie, sporul pentru munca suplimentara este un spor contractual ce trebuie mentionat in contractul colectiv sau individual de munca si inregistrat in Revisal. Adaugarea sporului pentru munca suplimentara la salariu se face prin act aditional la contractul de munca (individual sau colectiv).
 
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
spor de noaptespor de weekendcalcul spor de weekend

Data aparitiei: 13 Martie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sporul pentru munca de noapte, munca suplimentara si munca in weekend in 2022 Nota: 4.38 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]