ATENTIE: in baza unui contract civil, munca poate fi prestata de persoanele fizice autorizate si inregistrate in registrul comertului.
Iata o situatie prezentata pe PortalCodulMuncii.ro:"Suntem o unitate hoteliera, cod CAEN 5510. Intrucat vine perioada de vara in care avem foarte multe solicitari, dorim sa apelam la personal suplimentar, ca exemplu: lucratori in bucatarie. Cum se poate face legal acest lucru? Nu vorbim de o angajare sezoniera, pe toata perioada verii, ci doar in anumite situatii."
Orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile art. 6 alin. (1) din OUG 44/2008.
Asadar, in vederea desfasurarii unei activitati profesionale independente, o persoana fizica trebuie sa se autorizeze si sa presteze respectiva activitate in calitate de persoana fizica autorizata.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
IMPORTANT! Pentru situatiile in care se suplimenteaza personalul in vederea organizarii unor evenimente, angajatorul poate incheia contracte de prestari servicii cu persoane fizice autorizate.
Acesta are, totodata si posibilitatea de a apela la un agent de munca temporara care va putea pune la dispozitie salariati temporari, sau poate apela la munca prin zilieri daca unitatea este autorizata pentru activitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata – clasa 5520 – tabere de copii (organzate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea acestuia sau pentru activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente – diviziunea 5621.
Sursa: PortalCodulMuncii