Este si normal, tinand cont ca incepand cu data de 01 ianuarie 2016, tratamentul fiscal al diurnei este reglementat de un nou act normativ, Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015. Noul act normativ stabileste cine, cum si in ce conditii poate beneficia de diurna. Cunoasterea acestor prevederi si mai ales modalitatea de aplicare il ajuta pe angajator sa evite reconsiderarea diurnei de organele fiscale.
De asemenea au fost modificate documentele justificative in baza carora se acorda diurna dar si alte cheltuieli de deplasare. Vechiul ordin care reglementa documentele justificative a fost abrogat de OMFP 2634/2015.
Iata doar cateva dintre problemele si intrebarile pe care le-am primit in ultimul timp pe adresa redactiei:
? Pentru o firma de transport fluvial pe teritoriul Romaniei diurna se impoziteaza sau nu? Ce plafoane sunt? Diurna se poate acorda in lei si valuta sau numai in lei?
? Un angajat este delegat pe o perioada de 11 zile (inclusiv sambata si duminica). Pentru perioada in care primeste diurna, din punct de vedere al salarizarii, cum se inregistreaza orele respective si cum se remunereaza salariatul?
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
? La art. 46 alin. (4) din Codul Muncii republicat este prevazut ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare. Cine – dintre cei doi angajatori – suporta aceste cheltuieli?
? Indemnizatia de detasare poate fi asimilata veniturilor din salarii?
? Pentru deplasarile facute de salariati in weekend se da diurna si recuperare. Este obligatoriu sa se acorde si spor de weekend si sa fie declarat in Revisal?
Aflati, numai cu ajutorul lucrarii Diurna legala in Romania si in strainatate raspunsurile la aceste, dar si alte probleme cu care va confruntati in activitatea dvs.!
... detalii aici >>