Explicatii: cine trebuia sa depuna carnetele de munca la Casa de Pensii pana joi

30 Septembrie 2010
30 Septembrie 2010
codul munciicarnet de muncacasa de pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) din HG 1768/2005, privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, modificata si completata prin H.G nr. 36/2008, persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa puna aceste documente la dispozitie casei teritoriale de pensii pe a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau sediul.

In acelasi sens, art.9 stabileste ca persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa le predea, in integralitate, caselor teritoriale de pensii, la termenele stabilite de catre acestea.

Alineatul (6) al articolului 2 din H.G. nr.1.768/2005 astfel cum a fost modificat prin H.G nr. 1456/2009 stabileste ca, „termenul-limita de predare a carnetelor de munca de catre persoanele fizice si juridice pentru activitatea de preluare a datelor este 30 septembrie 2010."

H.G nr. 1.768/2005 a fost emisa in vederea aplicarii art. 160 alin. (6) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit dispozitiilor art. 160 alin. (6) coroborate cu cele ale alin. (5), certificarea stagiului de cotizare, realizat anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, se realizeaza de catre CNPAS prin casele teritoriale de pensii, pe masura preluarii datelor din carnetul de munca, carnetul de asigurari sociale sau cu alte acte prevazute de lege, pe baza carora se poate stabili ca s-a achitat contributia de asigurari sociale.

Asadar, obiectivul operatiunii de scanare a carnetelor de munca il constituie certificarea stagiului de cotizare realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

In consecinta daca carnetele de munca au fost scanate in urma cu 2 ani, nu mai este necesara o noua scanare.

Din informatiile publicate pe site-urile oficiale ale caselor teritoriale de pensii rezulta ca dupa efectuarea operatiunii de scanare pe ultima coperta a carnetului de munca va fi aplicata stampila cu „scanat si arhivat”.

La art. 296 alin.(1) din Codul muncii se prevede ca vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca. Asa fiind, in carnetul de munca se mai fac inscrieri pana la data de 31 decembrie 2010.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]