legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Explicatii: cine trebuia sa depuna carnetele de munca la Casa de Pensii pana joi

codul munciicarnet de muncacasa de pensii
In conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) din HG 1768/2005, privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, modificata si completata prin H.G nr. 36/2008, persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa puna aceste documente la dispozitie casei teritoriale de pensii pe a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau sediul.

In acelasi sens, art.9 stabileste ca persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa le predea, in integralitate, caselor teritoriale de pensii, la termenele stabilite de catre acestea.

Alineatul (6) al articolului 2 din H.G. nr.1.768/2005 astfel cum a fost modificat prin H.G nr. 1456/2009 stabileste ca, „termenul-limita de predare a carnetelor de munca de catre persoanele fizice si juridice pentru activitatea de preluare a datelor este 30 septembrie 2010."

H.G nr. 1.768/2005 a fost emisa in vederea aplicarii art. 160 alin. (6) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit dispozitiilor art. 160 alin. (6) coroborate cu cele ale alin. (5), certificarea stagiului de cotizare, realizat anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, se realizeaza de catre CNPAS prin casele teritoriale de pensii, pe masura preluarii datelor din carnetul de munca, carnetul de asigurari sociale sau cu alte acte prevazute de lege, pe baza carora se poate stabili ca s-a achitat contributia de asigurari sociale.

Asadar, obiectivul operatiunii de scanare a carnetelor de munca il constituie certificarea stagiului de cotizare realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

In consecinta daca carnetele de munca au fost scanate in urma cu 2 ani, nu mai este necesara o noua scanare.

Din informatiile publicate pe site-urile oficiale ale caselor teritoriale de pensii rezulta ca dupa efectuarea operatiunii de scanare pe ultima coperta a carnetului de munca va fi aplicata stampila cu „scanat si arhivat”.

La art. 296 alin.(1) din Codul muncii se prevede ca vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca. Asa fiind, in carnetul de munca se mai fac inscrieri pana la data de 31 decembrie 2010.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciicarnet de muncacasa de pensii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 30 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Explicatii: cine trebuia sa depuna carnetele de munca la Casa de Pensii pana joi Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariul minim pentru calculul contributiei la fondul pentru handicap. Domeniul constructiiIntrebare: Societatea nostra aplica masurile pentru constructori (cod CAEN 2223) Ce salariul de baza minim brut pe tara folosim la calculul contributiei pentru fondul handicapati in baza noilor reglementari care au completat si modificat Legea 448/2006, 2.230 sau 3.000 care este salariul minim pentru "constructori". Noi credem ca ar trebui sa folosim 2.230 dar vrem sa stim si opinia dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Indemnizatia pentru concediu crestere copil intra in baza de calcul al indemnizatiei de maternitateIntrebare: Avem o angajata care s-a intors din concediu crestere copil pe data de 24.08.2020 si a intrat o luna in concediu fara salariu (pana pe 24.09). La intoarcerea din concediu fara salariu va intra direct in concediu de risc maternal (este gravida). Perioada de concediu crestere copil se considera stagiu de cotizare? Cum calculez concediul medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]