Intrebare: Vouchere de vacanta. Contract de management. Se pot acorda vouchere de vacanta, unui manager de teatru, in baza contractului de management?
Raspunsul specialistilor:
Potrivit art.1 alin. (1) din OUG 8/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului salarial, angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare, denumite in continuare vouchere de vacanta.
La alin.(2) al aceluiasi articol se prevede ca, institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, acorda, anual, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, vouchere de vacanta in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat."
La art. 3 alin.(2) din Normele la OUG 8/2009, asprobate prin HG 215/2009, cu modificarile si completarile ulterioare se precizeaza ca in cazul salariatilor din institutiile si autoritatile publice prevazute la art. 1 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda o singura indemnizatie de vacanta, sub forma de vouchere, in cuantum de 1450 lei pentru un salariat, in limita sumelor prevazute in buvget alocate cu aceasta destinatie.
Greseli frecvente care apar atunci cand acordati angajatilor diurna, tichete de masa, vouchere de vacanta, abonamente la servicii medicale
Lucrarea "Beneficiile acordate salariatilor. Reglementari legale" explica impecabil cum trebuie interpretata legislatia specifica si va fereste de erori costisitoare, detalii aici >>>
Potrivit art.14^1 din hotararea sus-mentionata se precizeaza ca la sfarsitul perioadei de valabilitate, la data stabilita de angajator sau la data incetarii raporturilor de munca, beneficiarul are obligatia sa restituie angajatorului voucherele de vacanta pe suport de hartie acordate pentru anul in curs si neutilizate ori necuvenite, potrivit prevederilor legale.
Astfel, potrivit Legii 153/2017, OUG 8/2009 si HG 215/2009, precum si a legislatiei anuale specifice in domeniul salarizarii personalului bugetar, voucherele de vacanta se acorda de catre unitatea angajatoare propriilor salariati.
In aceste conditii, in lipsa altor prevederi legale care sa reglementeze aceasta situatie particulara, in opinia noastra, managerul unei institutii de teatru care isi desfasoara activitatea in baza unui cotract de management si nu a unui contract individual de munca nu intra sub incidenta dispozitiilor legale sus-citate, acestuia neputandu-i fi acordate vouchere de vacanta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tichetele de masa se acorda la functia de bazaIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: daca in cadrul unei companii se acorda tichete de masa (este inclusa o prevedere in acest sens si in Regulamentul Intern), este posibil ca un angajat care va avea norma de 2h/zi sa nu beneficieze de aceste tichete, avand in vedere faptul ca nu are norma intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Contract de mandat. Regim juridic si fiscalIntrebare: Perioada lucrata in baza unui contract de mandat este considerata vechime in munca la stabilirea pensiei? Care este regimul fiscal al veniturilor obtinute in baza unui contract de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<