Salariatii temporari: stabilirea salariului cuvenit

Isabela Alexe
Isabela Alexe
10 Septembrie 2018
10 Septembrie 2018
Isabela Alexe
Isabela Alexe
salariati temporarisalariat temporar salariuRegulament (CE) nr. 883/2004
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca, in stabilirea salariului cuvenit salariatilor temporari trebuie avute in vedere si prevederile Legii Legii 16/2017, prevederile acesteia aplicandu-se si masurii de „punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.”

Aceste aspecte sunt reglementate de art. 5 alin. (1) lit. c) din lege. In acest sens, salariatul va beneficia de salariu minim astfel cum acesta este definit de legislatia si/sau practica statului membru al UE, al SEE sau CE, pe al carui/carei teritoriu este detasat salariatul.


Iata un caz intalnit pe PortalCodulMuncii.ro: "Suntem o societate Agent de munca temporara, cod CAEN – 7820 care detaseaza salariati la o societate utilizatoare din Franta. In Romania, societatea trimitatoare a intreprins demersurile administrative pentru obtinerea documentului portabil A1 de la Casa Nationala de Pensii Publice. Acesta a fost respins, datorita neindeplinirii conditiilor impuse de legislatie. In cazul acesta suntem obligati sa platim contributiile sociale in Franta. Intrebare: Care este modul de calcul al salariilor, (salariul brut minus contributiile platite in Franta, minus deducerea personala, rezultand venitul impozabil la care se aplica impozitul). Statul de plata va fi intocmit cu salariul brut minus impozit rezultand salariul net. Cum se va declara la anaf impozitul platit pentru acesti salariati?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:



Agentul de munca temporara este cel care retine si vireaza toate contributiile si impozitele datorate de salariatul temporar si plateste pentru acesta toate contributiile datorate in conditiile legii, urmand sa le declare prin intermediul  formularului 112.

In conditiile legislatiei europene existente, in raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, se impune respectarea Regulamentului (CE) nr. 883/2004 și Regulamentul (CE) nr. 987/2009, potrivit carora persoanele fizice sunt supuse legislației de securitate sociala a unui singur stat membru. Articolul 11 din noul Regulament stabileste regulile generale pe principiului ca persoanele trebuie sa fie supuse doar legislatiei unui singur stat membru. Astfel, regula generala impune persoanei care desfașoara o activitate salariata intr-un stat membru sa se supuna legislației din statul membru respectiv.

De la aceasta regula, Regulamentul stabileste prin art. 12 regula potrivit careia, in cazul detasarii, persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continua sa fie supusa legislatiei primului stat membru, cu conditia ca durata previzibila a activitatii sa nu depaseasca 24 de luni si ca persoana sa nu fi fost trimisa pentru a inlocui o alta persoana detasata.

ATENTIE!

In aplicare Regulamentului CE 883/2004, la solicitarea agentului de munca temporara, CNPAS poate emite documentul portabil A1 pentru dovedirea mentinerii persoanei fizice la sistemul de securitate sociala (asigurare pentru pensie, accidente de munca si boli profesionale, asigurari sociale de sanatate, prestatii familiale) din statul de trimitere (statul de care apartine institutia care a emis respectivul document).

In aceste conditii, in masura in care formularul A1 nu a fost emis si nu poate fi prezentat in statul UE in care salariatul isi desfasoara activitatea, urmeaza a fi datorate contributiile sociale in statul UE in care este desfasurata activitatea.


In ceea ce priveste modul de calcul al impozitului lunar pe salarii, acesta se va determina potrivit art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, astfel...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]