CIM cu timp de munca flexibil. Ce trebuie sa stie angajatorii, in acest caz

Mara Dobrin
Mara Dobrin
20 Ianuarie 2017
20 Ianuarie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cim cu timp partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Precizam inca de la inceput ca, incheierea unui contract individual de munca presupune prestarea muncii si acordarea drepturilor salariale aferente.

Salariatul nu poate renunta la drepturile sale, iar pe intreaga perioada in care contractul individual de munca este activ, salariatul trebuie sa presteze munca, angajatorul platind drepturile salariale aferente.


"Incepand de saptamna viitoare va trebui sa incheiem un CIM cu un psiholog.
Contractul trebuie sa fie pe perioada nedeterminata, cu norma lunara de lucru si timp flexibil (de exemplu: maxim de 32 de ore pe luna, repartizare dupa cum urmeaza: Vineri, in intervalul 14:30-17:30, S-D, oricand in intervalul 09:00-21:00, in functie de fisa de pontaj)(...) Putem sa tinem un contract de munca in stand by fara sa-l suspendam, gen nu se ponteaza, nu il platim. Daca se ponteaza sambata - duminica trebuie platit diferit fata de luni-vineri?"
, intrebari extrase din PortalCodulMuncii.ro.


Pentru a raspunde intrebarilor de mai sus, mentionam ca activitatea angajatului s-ar putea realiza in temeiul aceluiasi contract de munca, cu modificarea numarului de ore in functie de necesitati. Asadar, daca nu exista o conditonare pentru autorizare a numarului de ore pentru care salariatul trebuie sa desfasorare activitate, apreciem ca respectivul contract individual de munca ar putea fi incheiat pe perioada nedeterminata insa cu timp partial, fiind stabilit un numar nimim lunar pe care angajatorul il poate suporta.

ATENTIE! Un contract individual de munca nu poate fi tinut in stand-by, acesta putand fi doar activ, suspendat sau incetat.

In ceea ce priveste prestarea activitatii in zilele de sambata si duminica, devin incidente prevederile art. 137 din Codul muncii, conform carora repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Asadar, daca potrivit regulilor interne apblicabile la nivelul angajatorului, zilele de repaus saptamanal sunt in alte doua zile consecutive, nu sambata si duminica, atunci in aceste ultime zile salariatul va fi platit pentru program normal, dar respectivul salariat va beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.


Mai multe poti citi pe PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]