"Are obligatia angajatorul sa anunte angajatul privind infiintarea unei popriri?"
Solutie:
Conform art. 787 din Codul de procedura civila, obligatiile tertului poprit sunt urmatoarele:
(1) In termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
1. sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2;
2. sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
(2) Daca sunt infiintate mai multe popriri, tertul poprit va proceda potrivit alin. (1), comunicand, dupa caz, executorului ori creditorilor aratati la pct. 1 si 2 din acelasi alineat numele si adresa celorlalti creditori, precum si sumele poprite de fiecare in parte.
(3) Tertul in mainile caruia se afla bunurile mobile incorporale poprite este supus tuturor indatoririlor si sanctiunilor prevazute de lege pentru administratorii-sechestru de bunuri sechestrate.
(4) In cazul cand poprirea s-a facut asupra unor bunuri mobile incorporale si termenul de restituire este scadent, tertul poate cere executorului sa le incredinteze unui administrator-sechestru.
(5) Tertul poprit nu va putea face contestatie impotriva popririi. El isi va formula apararile in instanta de validare.
Conform art. 783 alin. (1) din Codul de procedura civila, poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 781 alin. (1), impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii sau un certificat privind solutia pronuntata in dosar.
Despre masura luata va fi instiintat si debitorul, caruia i se va comunica, in copie, adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa si copii certificate de pe incheierea de incuviintare a executarii sau de pe certificatul privind solutia pronuntata in dosar, si titlul executoriu, in cazul in care acestea din urma nu i-au fost anterior comunicate.
Asadar, executorul este cel care transmite catre debitor adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa si copii certificate de pe incheierea de incuviintare a executarii sau de pe certificatul privind solutia pronuntata in dosar, si titlul executoriu in cazul in care acestea din urma nu i-au fost anterior comunicate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
CIM durata determinata. Incetare la data expirariiIntrebare: Avem o angajata pe perioada determinata care nu a anuntat inca faptul ca se afla in stare de graviditate decat verbal. La finalul lunii Ianuarie ii expira contractul de munca pe perioada determinata. In cazul in care anunta oficial starea de graviditate exista vreun impediment pentru incetarea contractului pe perioada determinata la termen? Se poate efectua o prelungire a contractului tot pe perioada determinata? Daca se prelungeste contractul tot pe perioada determinata, care sunt obligatiile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Vechime in munca. Perioada de studii doctoraleIntrebare: Perioada de desfasurare a studiilor universitare de doctorat, constituie vechime in munca (asimilata) ? Ne referim strict la vechimea in munca, nu si la stagiul de cotizare. Care sunt prevederile legislative care reglementeaza acest lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<