Popririle din salariu - are angajatorul obligatia sa anunte angajatul privind infiintarea unei popriri?

popririle din salariuinfiintare poprireobligatii angajator poprire
Popririle din salariu - are angajatorul obligatia sa anunte angajatul privind infiintarea unei popriri?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Are obligatia angajatorul sa anunte angajatul privind infiintarea unei popriri?"
 
Solutie:
 
Conform art. 787 din Codul de procedura civila, obligatiile tertului poprit sunt urmatoarele:

Popririle din salariu - noul GHID practic AICI >>>
 
(1) In termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
 
1. sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2;
 
2. sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
 
(2) Daca sunt infiintate mai multe popriri, tertul poprit va proceda potrivit alin. (1), comunicand, dupa caz, executorului ori creditorilor aratati la pct. 1 si 2 din acelasi alineat numele si adresa celorlalti creditori, precum si sumele poprite de fiecare in parte.
(3) Tertul in mainile caruia se afla bunurile mobile incorporale poprite este supus tuturor indatoririlor si sanctiunilor prevazute de lege pentru administratorii-sechestru de bunuri sechestrate.
(4) In cazul cand poprirea s-a facut asupra unor bunuri mobile incorporale si termenul de restituire este scadent, tertul poate cere executorului sa le incredinteze unui administrator-sechestru.
(5) Tertul poprit nu va putea face contestatie impotriva popririi. El isi va formula apararile in instanta de validare.
Conform art. 783 alin. (1) din Codul de procedura civila, poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 781 alin. (1), impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii sau un certificat privind solutia pronuntata in dosar.
 
Despre masura luata va fi instiintat si debitorul, caruia i se va comunica, in copie, adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa si copii certificate de pe incheierea de incuviintare a executarii sau de pe certificatul privind solutia pronuntata in dosar, si titlul executoriu, in cazul in care acestea din urma nu i-au fost anterior comunicate.
 
Asadar, executorul este cel care transmite catre debitor adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa si copii certificate de pe incheierea de incuviintare a executarii sau de pe certificatul privind solutia pronuntata in dosar, si titlul executoriu in cazul in care acestea din urma nu i-au fost anterior comunicate.
 
In consecinta, tertul poprit adica angajatorul nu are obligatia de a anunta salariatul cu privire la infiintarea popririi...mai multe in  ghidul specializat – Popririle din salariu. Obligatii ale angajatorilor – care raspunde impecabil tuturor intrebarilor, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

OUG 34/2024: NOUTATI privind CONCEDIILE!


Atentie la prevederile noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC!

Intreaga legislatie si toate implicatiile pe care le presupune acordarea unui concediu se regaseste in ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal. In plus, pe STICK gasiti cele mai frecvente situatii practice (legate de concedii) cu care va puteti confrunta, precum si solutiile aferente.


Solutii complete in Ghidul practic "17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal".
...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
popririle din salariuinfiintare poprireobligatii angajator poprire

Data aparitiei: 23 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Popririle din salariu - are angajatorul obligatia sa anunte angajatul privind infiintarea unei popriri? Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii modificare salariu. CIM suspendatIntrebare: O angajata are salariul de 3450 lei si este din 10.05.2024 in concediu de sarcina si lauzie. Incepand cu 01.07.2024 i se va majora salariul la 3700 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
CCC. Reglementare luna parintelui care a solicitat concediul initialIntrebare: Legea 865/2023 se aplica retroactiv pentru un copil nascut in septembrie 2022?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]