In ce priveste recuperarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, retineti ca indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate din FNUASS care pot fi recuperate de angajator sunt:
– indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator. Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator din prima zi pana in a 5-a zi calendaristica de incapacitate, independent de tipul de afectiune pentru care se acorda concediul medical.
De asemenea, din cele 5 zile, angajatorul suporta indemnizatia doar pentru zilele lucratoare. Valoarea indemnizatiei care nu se suporta de angajator se va plati tot de catre acesta, urmand ca angajatorul sa o recupereze din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie;
– indemnizatii pentru maternitate, integral; – indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, integral;
– indemnizatia pentru reducere a timpului de lucru, integral.
Incepand cu luna ianuarie 2018, sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor nu se mai pot compensa cu suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva. Astfel, indemnizatiile platite salariatilor si suportate din FNUASS nu mai pot fi recuperate din contributiile datorate pentru luna respectiva.
RETINETI!
Art. 40 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 stabileste ca indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data la care angajatorii erau in drept sa le solicite.
Prin derogare de la aceasta regula, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 319 din 16 aprilie 2020, indemnizatiile aferente certificatelor de concediu medical acordate in perioada starii de urgenta pot fi solicitate pe baza actelor justificative in termen de 180 de zile de la data incetarii perioadei starii de urgenta.
ATENTIE!
Pentru a evita respingerea cererii de restituire a indemnizatiilor trebuie sa acordati atentie sporita urmatoarelor aspecte:
– completarii codului diagnostic
– completarii codului indemnizatiei
– completarii altor rubrici
– concordantei intre cod diagnostic si cod indemnizatie
– concordantei intre datele privind concediul "Initial"/"In continuare"
– calculului indemnizatiilor;
– duratei concediului medical, care trebuie sa se incadreze in duratele prevazute de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<