Cum recuperati ca angajator indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
24 Iulie 2020
24 Iulie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
consilier legislatia munciirecuperare asigurari sanatate angajatorindemnizatie asigurari sanatate
Cum recuperati ca angajator indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce priveste recuperarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, retineti ca indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate din FNUASS care pot fi recuperate de angajator sunt: 
 
 
 
 
– indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator. Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator din prima zi pana in a 5-a zi calendaristica de incapacitate, independent de tipul de afectiune pentru care se acorda concediul medical. 
 
De asemenea, din cele 5 zile, angajatorul suporta indemnizatia doar pentru zilele lucratoare. Valoarea indemnizatiei care nu se suporta de angajator se va plati tot de catre acesta, urmand ca angajatorul sa o recupereze din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie;
 
 
 
 
 
– indemnizatii pentru maternitate, integral;
 
– indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, integral;
 
– indemnizatia de risc maternal, integral;
 
– indemnizatia pentru reducere a timpului de lucru, integral.

 
Incepand cu luna ianuarie 2018, sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor nu se mai pot compensa cu suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva. Astfel, indemnizatiile platite salariatilor si suportate din FNUASS nu mai pot fi recuperate din contributiile datorate pentru luna respectiva.
 
RETINETI!
 
Art. 40 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 stabileste ca indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data la care angajatorii erau in drept sa le solicite.
 
Prin derogare de la aceasta regula, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 319 din 16 aprilie 2020, indemnizatiile aferente certificatelor de concediu medical acordate in perioada starii de urgenta pot fi solicitate pe baza actelor justificative in termen de 180 de zile de la data incetarii perioadei starii de urgenta.
 
 
 
 
ATENTIE!
 
Pentru a evita respingerea cererii de restituire a indemnizatiilor trebuie sa acordati atentie sporita urmatoarelor aspecte:
– completarii codului diagnostic
– completarii codului indemnizatiei
– completarii altor rubrici
– concordantei intre cod diagnostic si cod indemnizatie
– concordantei intre datele privind concediul "Initial"/"In continuare"
– calculului indemnizatiilor;
– duratei concediului medical, care trebuie sa se incadreze in duratele prevazute de lege.
 
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]