Managerii companiilor de stat ar putea primi 80.000 euro pe luna

13 Septembrie 2011
13 Septembrie 2011
managericompanii privateprofit netbonusuri salariucompanii de stat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Managerii din mediul privat primesc salarii de ordinul zecilor de mii de euro atunci cand se ocupa de activitatea unor companii foarte mari si atunci cand detin o experienta care isi spune cuvantul in munca depusa.

La polul opus se afla insa managerii companiilor de stat care, desi detin in unele cazuri o experienta la fel de bogata, primesc salarii foarte mici. In concret, directorii generali de la companiile de stat sunt in prezent plafonate si nu depasesc 1.000 de euro pe luna. Prin comparatie, managerii companiilor private primesc intre 10.000 si 20.000 euro pe luna.

In aceasta perioada a fost trimis catre Guvern un proiect de lege care ar putea face ca managerii din privat care vor conduce marile companii de stat incepand cu 2012 sa primeasca salarii cuprinse intre 11.000 si 75.500 euro brut, la care s-ar putea adauga bonusuri cuprinse intre 2 si 4 milioane de euro.

Potrivit proiectului, indemnizatia lunara a managerului unei companii de stat se va stabili in urma negocierilor si se va porni de la salariul de baza mediu brut din companie pe ultima luna inmultit cu un coeficient calculat in raport cu cifra de afaceri pe ultimele 12 luni anterior numirii managerului privat si cu numarul mediu de salariati la data angajarii acestuia.

In plus, vor fi incheiate cu managerii contracte pe o perioada intre 1 si 4 ani, iar unele dintre acestea vor fi prelungite prin act aditional pentru o perioada de inca 4 ani in cazul in care managerul si-a indeplinit obligatiile contractuale.

De asemenea, actul mentioneaza ca acestia pot primi si o cota de participare la profitul net al companiei in cazul in care acesta va fi mai mare decat cel inregistrat in exercitiul financiar precedent.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]