"O societate de constructii a primit de la un salariat o cerere de intrare in concediu fara plata pe o perioada de 5 luni. Intre timp la sediu societii a ajuns o adresa de infiintare poprire pentru salariat. Intrebare: Ce va face societatea in acest caz? Va instiinta executorul judecatoresc printr-o adresa asupra faptului ca salariatul nu a realizat nici un venit in ultimele 5 luni? sau exista o alta modalitate de rezolvare a situatiei?"
Raspunsul specialistilor:
Poprirea este reglementata prin Legea nr. 134/2010 Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare – art. 781 si urm. care reglementeaza si retinerea veniturilor viitoare.
Astfel, art. 784 alin. (1) prevede ca din momentul comunicarii adresei de infiintare a popririi catre tertul poprit sunt indisponibilizate toate sumele si bunurile poprite. De la indisponibilizare si pana la achitarea integrala a obligatiilor prevazute in titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendarii urmaririi silite prin poprire, tertul poprit nu va face nicio alta plata sau alta operatiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, daca legea nu prevede altfel.
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat - Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu - Popririle din Salariu – noul Ghid Practic Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, detalii AICI >>>
Cand se popresc sume cu scadente succesive, indisponibilizarea se intinde nu numai asupra sumelor ajunse la scadenta, ci si asupra celor exigibile in viitor.
Angajatorul, in calitate de tert poprit, are obligatia efectuarii popririi astfel cum se dispune prin adresa de infiintare a popririi, iar daca are nelamuriri asupra sumelor care vor face obiectul popririi sa va adresa pentru lamuriri executorului judecatoresc.
Articolul 786 Continuarea popririi prevede:
(1) Poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca sau este pensionat. In aceste cazuri, tertul poprit va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului de asigurari sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.
(2) Daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului, creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. (1)”.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Din aceste prevederi intelegem ca la modificarea locului de munca debitorul trebuie sa comunice creditorului aceasta situatie astfel incat creditorul sa poata lua legatura cu noul angajator. Scopul acestui demers este acela de a exista o comunicare a actelor de proprire intre angajatori succesivi, astfel incat noul angajator sa preia plata popririi de la fostul angajator.
In concluzie, recomandam sa comunicati executorului faptul ca salariatul a solicitat concediu fara plata si nu puteti pune in aplicare poprirea.
Daca angajatorul in calitate de tert poprit nu isi indeplineste obligatiile ce ii revin pentru efectuarea popririi, creditorul urmaritor, debitorul sau executorul judecatoresc, in termen de cel mult o luna de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi (art. 789 alin. (1) din Codul de procedura civila).
Conform alin. (9) din acelasi articol, tertul poprit care, cu rea-credinta, a refuzat sa isi indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare de validare, cu o suma cuprinsa intre 2.000 lei si 10.000 lei.
Art. 791 alin. (1) din Codul de procedura civila, stabileste ca hotararea de validare ramasa definitiva are efectul unei cesiuni de creanta si constituie titlu executoriu impotriva tertului poprit, pana la concurenta sumelor pentru care s-a facut validarea.
Totodata, conform alin. (2) din acelasi articol, dupa validarea popririi, tertul poprit va proceda, dupa caz, la consemnarea sau plata prevazuta la art. 786, in limita sumei determinate expres in hotararea de validare. In caz de nerespectare a acestor obligatii, executarea silita se va face impotriva tertului poprit, pe baza hotararii de validare, in limita sumei ce trebuia consemnata sau platita.
In situatia in care salariatul a parasit societatea dvs. si nu cunoasteti daca s-a angajat la o alta unitate, trebuie sa informati atat creditorul despre acest aspect cat si executorul care a infiintat poprirea.
Asadar, dvs., in calitate de tert poprit, veti comunica in termen de 3 zile biroului executorului judecatoresc si creditorului faptul ca respectiva persoana nu mai lucreaza si nici nu cunoasteti daca lucreaza in alta parte.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.