legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Poprire infiintata de o institutie a statului - cum se va proceda?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
09 Decembrie 2024
09 Decembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
poprire infiintata de statpoprire salariu
Poprire infiintata de o institutie a statului - cum se va proceda?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 

Va reamintim ca poprirea este reglementata de art. 781 – 794 din Sectiunea 3 din Codul de procedura civila, Legea nr. 134 din 1 iulie 2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247 din 10 august 2015.


Sunt supuse urmaririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului ori detinute in numele sau de o a treia persoana sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente.


"Am primit de la primaria de sector un titlu executoriu pentru cateva amenzi neachitate de salariat. Exista vreo diferenta intre popririle infiintate de catre un executor judecatoresc si cele infiintate de catre stat, din punct de vedere al cuantumului (retinem tot 1/3 din salariul net?)"


Solutie:


Din informatiile furnizate intelegem ca in discutie se pune modalitatea de achitare a contravalorii unor amenzi contraventionale incasate de catre un salariat si transmise, in conditiile legii, de catre emitent, in vederea recuperarii de catre acesta a sumelor datorate de salariatul in cauza.

Totodata, potrivit art. 236 alin. (8) din Codul de procedura fiscala, poprirea se considera infiintata din momentul primirii adresei de infiintare de catre tertul poprit (in acest sens, tertul poprit este obligat sa inregistreze atat ziua, cat si ora primirii adresei de infiintare a popririi), la alin. (9) din acelasi articol stabilindu-se ca dupa infiintarea popririi, tertul poprit este obligat:

a) sa plateasca, in termen de 3 zile lucratoare de la data infiintarii popririi sau de la data la care creanta devine exigibila, dupa caz, organului fiscal suma retinuta si cuvenita, in contul indicat de organul de executare silita;
b) sa indisponibilizeze bunurile mobile necorporale poprite, instiintand despre aceasta organul de executare silita;
c) in cazul infiintarii popririi asiguratorii, cu exceptia popririi asiguratorii asupra sumelor din conturile bancare, sa vireze, de indata sau dupa data la care creanta devine exigibila, organului fiscal suma indicata, in contul de garantii mentionat de organul de executare silita. Suma virata reprezinta o garantie in sensul art. 211 lit. a).

In cazul in care sumele datorate debitorului sunt poprite de mai multi creditori, tertul poprit anunta in scris despre aceasta pe creditori si procedeaza la distribuirea sumelor potrivit ordinii de preferinta prevazute la art. 258.

Din analiza acestor dispozitii legale, precum si cele ale art. 258 din Codul de procedura fiscala se observa ca legiuitorul nu stabileste un alt procent in limita caruia poate fi realizata poprirea, ci doar ordinea de preferinta in cazul concursului de creditori.

Prin urmare, si in aceasta situatie este vorba despre poprirea drepturilor salariale in baza unor titluri executorii. Avand in vedere ca legiuitorul nu a reglementat distinct acest aspect, apreciem ca devin incidente dispozitiile art. 3 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, conform carora „Unde prezentul cod nu dispune, se aplica prevederile Codului civil si ale Codului de procedura civila, republicat, in masura in care acestea pot fi aplicabile raporturilor dintre autoritati publice si contribuabili/platitori”.

Astfel, intrucat proprirea salariului este actiunea pe care in virtutea titlului executoriu o are de indeplinit angajatorul, apreciem ca si in speta de fata sunt incidente dispozitiile art. 729 si ale 781 din Codul de procedura civila, inclusiv din perspectiva respectarii limitelor urmaririi veniturilor banesti ale salariatului debitor.


...mai multe intrebari si studii de caz veti regasi in lucrarea Popririle din Salariu – noul Ghid Practic Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor - Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat - Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]