Reintegrarea salariatului urmata de demisie. Inactivitatea angajatorului si incetare CIM

reintegrarea salariatuluiinactivitate angajatorCodul munciidemisiepreaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam cazul unui salariat caruia i-a fost incetat contractul individual de munca in 2011 disciplinar in 2011. Acesta a dat societatea in judecata  si a castigat procesul cu HJ din 24.05.2012. La data de 01.08.2012 societatea si-a suspendat activitatea pe 3 ani. Reactivarea CIM s-a comunicat in ReviSal la 31.08.2012 din motive care tin de societate. La data de 07.09.2012 salariatul in cauza a depus notificare de demisie. Vom vedea astfel cand este corecta data incetarii CIM (la 01.08.2012 - data suspendarii societatii sau 07.09.2012 - data demisiei) si daca mai este obligatoriu preavizul de 20 de zile in cazul in care societatea este suspendata.

Raspuns:

Conform art. 81 alin. (1) din Codul muncii , prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Potrivit alin. (7) din aceluiasi articol contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv, iar conform alin. (8) salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Totodata, Specificatiile tehnice ale registrului general de evidenta a salariatilor puse la dispozitie de catre Inspectia Muncii in varianta revizuita in data de 6 decembrie 2011 prevad in Anexa 17 privind Nomenclatorul privind temeiurile legale de incetare, urmatoarele temeiuri de incetare CIM in caz de demisie:
- art. 81 alin. (1) - demisie la cererea salariatului cu preaviz;
- art. 81 alin. (7) - demisie la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv;
- art. 81 alin. (8) - demisia salariatului fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
In consecinta, in acord cu dispozitiile art. 81 din Codul muncii si Specificatiile tehnice ale registrului general de evidenta a salariatilor apreciem ca temeiurile de drept pentru incetarea CIM prin demisie sunt:
- art. 81 alin. (1) - demisia cu efectuarea preavizului;
- art. 81 alin. (7) - demisia cu renuntarea din partea angajatorului (total sau partial) la termenul de preaviz;
- art. 81 alin. (8) - demisia fara preaviz cand angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM.

In situatia expusa, intrucat angajatorul se afla in inactivitate temporara, apreciem ca, contractul individual de munca poate inceta prin demisie cu renuntarea angajatorului la termenul de preaviz.
Salariati concediati pentru motive care nu tin de persoana lor au dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. Acest drept este stabilit de art. 75 alin. (1) din Codul muncii .
Art. 38 din Codul muncii salariatii instituie interdictia renuntarii de catre salariati la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege deci, nici la dreptul la preaviz.

Astfel, salariatul nu ar putea renunta la preaviz, unilateral sau prin acord cu angajatorul intrucat s-ar incalca dispozitiile art. 38 din Codul muncii conform carora, "salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate."

Ca urmare, in toate situatiile prevazute de art. 75 alin. (1) din Codul muncii , angajatorul este obligat sa acorde salariatului preaviz, inactivitatea temporara nefiind prevazuta de legiuitor ca o exceptie de la aceasta obligatie.

Contractul individual de munca inceteaza la data renuntarii angajatorului la termenul de preaviz. Astfel, daca angajatorul renunta la termenul de preaviz la data de 10. 09.2012, contractual individual de munca inceteaza la aceasta data.

Contractul individual de munca nu poate inceta la data de 31. 08. 2012 intrucat incetarea nu se poate produce retroactiv, cu atat mai mult cu cat, la aceasta data contractul nu era reactivat.


NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reintegrarea salariatuluiinactivitate angajatorCodul munciidemisiepreaviz

Data aparitiei: 12 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reintegrarea salariatului urmata de demisie. Inactivitatea angajatorului si incetare CIM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]