Lucrul in medii foarte calde
Lucratorii din sectorul HORECA sunt expusi riscului de solicitare termica atunci cand descarca marfa, cand lucreaza in bucatarie si in timp ce servesc clientii. In bucatarii, gatitul face ca mediul sa fie cald si umed; in conditii de vara conditiile se pot inrautati.
Expunerea excesiva la un mediul de lucru foarte cald poate provoca o varietate de afectiuni. Eruptiile cutanate provocate de caldura si lesinul reprezinta primele simptome care indica solicitarea la caldura. Daca expunerea la caldura nu se trateaza in fazele incipiente, aceasta poate avea efecte grave asupra organismului, determinand insolatia, epuizarea din cauza caldurii si crampe.
Ce putem face in aceasta privinta?
- Sa analizam riscurile asociate cu o anumita situatie si sa implementam un plan pentru a le elimina sau a le reduce si sa informam personalul
- Sa montam aparate de ventilare generala. Aerul conditionat sau sisteme de racire locala a aerului pot fi de folos. In bucatariile profesionale, ventilarea prin deplasare reprezinta cea mai eficienta cale de a reduce temperaturile si gazele provenite de la gatit care contin substante periculoase.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
- Utilizati echipamentele de gatit prin inductie, cu gatire la „caldura rece” folosind campuri magnetice. Nu exista flacara deschisa.
- Reduceti umiditatea utilizand sistemele de aer conditionat si dezumidificatoarele, si reducand sursele de producere a umezelii; de exemplu, baile de apa deschise, canalele de scurgere, si supapele de aburi care au scapari.
- Climatizarea poate reduce solicitarea termica.
- Asigurati perioade de odihna in spatii mai racoroase pentru a reduce expunerea la caldura.
- Solicitarile fizice in mediile de lucru foarte calde trebuie reduse pentru a evita manipularea manuala inutila.
- Asigurati rezerve de apa potabila rece aproape de spatiul de lucru pentru ca lucratorii sa poata inlocui lichidele.
- Purtati echipamente individuale de protectie corespunzatoare. Trebuie sa se asigure imbracaminte racoroasa, confortabila, permeabila, precum cea din bumbac pentru a permite libera miscare a aerului si evaporarea transpiratiei.
- Educati angajatii cu privire la pericolele privind munca in medii de lucru calde si beneficiile aplicarii sistemelor de control si a practicilor de lucru corespunzatoare.
Pericole de incendiu
Exista un risc semnificativ de incendiu in sectorul HORECA, in special in bucatariile in care gazul, flacara deschisa, uleiurile fierbinti si substantele inflamabile sunt prezente.
Ce putem face in aceasta privinta?
- Sa analizam riscurile asociate cu o anumita situatie si sa implementam un plan pentru a le elimina sau a le reduce si sa informam personalul
- Sa pastram echipamentul electric in conditii bune si sa-l verificam in mod regulat.
- Sa montam termostate la friteuze pentru a preveni supraincalzirea.
- Sa curatam robinetele de grasime, sa scoatem hotele si filtrele.
- Sa marcam scarile si iesirile de incendiu, si sa nu le blocam.
- Sa asiguram si sa verificam extinctoarele.
- Sa montam dispozitive de detectare automata a focului si stropitori.
- Sa asiguram participarea angajatilor la instruirea privind siguranta in caz de incendiu.
Pericole psihosociale
Factorii de risc psihosociali sunt legati de modul in care este organizata munca si de solicitarile psihice ale muncii. Cerintele contradictorii, lipsa controlului asupra sarcinilor si lipsa sprijinului din partea colegilor sau a supraveghetorilor sunt toti factori de risc semnificativi. Orele de lucru peste program, deseori in timpul noptii si in weekend, determina tensionarea lucratorilor din sectorul HORECA. Contactul cu clienti dificili poate duce la stres si chiar la hartuire sau violenta.
Munca antisociala din sectorul de alimentatie publica
- 47,5% dintre lucratori au o zi de lucru de 10 ore sau mai mult cel putin o data pe luna.
- Angajatii lucreaza in medie 43,4 ore pe saptamana.
- 71% lucreaza seara intre orele 18:00 si 22:00.
- 45% lucreaza noaptea intre orele 22:00 si 5:00 dimineata.
- 83% lucreaza sambata si 69% duminica.
- 36% spun ca orele lor de lucru nu se potrivesc cu angajamentele lor sociale sau familiale.
(Sursa: Studiul european privind conditiile de munca)
Ce putem face in aceasta privinta?
- Sa analizam riscurile ce afecteaza securitatea si sanatatea la locul de munca si apoi, acolo unde este necesar, sa imbunatatim standardele.
- Sa reducem orele de lucru prelungite si neregulate.
- Sa introducem programul de munca flexibil si asistenta pentru ingrijirea copilului pentru a imbunatati echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a lucratorilor.
- Sa reducem volumul mare de lucru prin reprofilarea locurilor de munca.
- Sa implicam lucratorii in procesul de luare a deciziilor.
- Sa imbunatatim siguranta lucratorilor care vin in contact cu clientii, si sa-i instruim cu privire la modalitatea de abordare a clientilor dificili si agresivi.
OSHA